Share
La doar doi ani a parcurs o porțiune din Drumul Unirii cu căruța, împreună cu bunicul

La doar doi ani a parcurs o porțiune din Drumul Unirii cu căruța, împreună cu bunicul

În urmă cu 15 ani,  Vasile Ona, zis Jotu, din Slatina (Ucraina), împreună cu alți cinci români din dreapta Tisei au parcurs drumul cu căruța până la Alba Iulia, pentru a fi de față la sărbătorirea Zilei Naționale a României.  Parcă a  fost  ”faza-pilot” a convoiului de căruțe care au refăcut drumul unirii, la 100 de ani de la realizarea Marii Uniri. Jotu nu a stat pe gânduri și s-a urcat și acum în căruța delegației de peste Tisa.

”E clar că la sărbătoarea Centenarului emoţiile sunt mult mai mari, mai profunde și mai plăcute. Să știți că  în urmă cu 15 ani, cel mai mare simţământ l-am avut când a cântat imnul României. Și atunci mi-am promis că la 100 de ani vin din nou la Alba, cu căruţa. La mulţi ani, România! La mulți ani românilor de pretutideni!” – a spus Jotu.

Dar Vasile Ona nu a venit singur în această călătorie simbolică. Și-a luat cu el și nepotul de câțiva anișori, pentru care Drumul Unirii devine o călătorie inițiatică. Pentru Jotu e un act de curaj să-și  ia nepoțelul într-o călătorie dificilă și pentru adulți. Dar a vrut să-l călească și să-i ofere micuțului român o lecție de istorie și de patriotism pe care să nu o uite niciodată.

Iar băiețelul s-a comportat vrednic, ca un adevărat  român ce este. Desigur,  doar pe o porțiune a acestui traseu, corespunzătoare vârstei. Dar acest copilaș i-a promis bunicului că  va reface acest drum peste 50 de ani. Fiind fibră de român adevărat, la fel ca și bunicul, fiți siguri că își va respecta promisiunea.

Foto: Bogdan Borodi

Lasă un comentariu