Share
La Castel ”Transilvania” oare cine (pe cine) bate?

La Castel ”Transilvania” oare cine (pe cine) bate?

În 2 iulie a fost sărbătorit Sfântul Voievod Ștefan cel Mare. Cel din creația lui Dimitrie Bolintineanu   – ”Muma lui Ștefan cel Mare” – poezie care conține și versurile: ”Un orologiu sună noaptea jumătate/ În castel în poartă oare cine bate?”. La două zile de la această sărbătoare, seara – nu noaptea – revine întrebarea, dar în forma ”La Castel Transilvania oare cine bate?” Sau cine pe cine bate. Comunicatul laconic al poliției confirmă existența unor agresiuni la acest local situat pe strada Mihai Eminescu din Baia Mare.

”Aseară (4 iulie -n.n), Poliţia municipiului Baia Mare a fost sesizată prin apelul de urgenţă 112 despre faptul că, în incinta unui local de pe strada Mihai Eminescu, are loc un scandal. La faţa locului, patrula de siguranţă publică a identificat doi bărbaţi: unul de 29 de ani şi altul de 45 de ani care, pe fondul unor neînţelegeri privind anumite drepturi băneşti, s-au agresat reciproc. Ambele persoane au făcut plângere şi vor fi cercetate, una sub aspectul comiterii infracţiunilor de lipsire de libertate în mod ilegal, purtare abuzivă şi distrugere şi alta pentru amenințare, distrugere, lovire sau alte violențe și tulburarea ordinii și liniștii publice”. Așa că vom încerca o creionare a celor întâmplate, pe baza declarațiilor celor implicați și, implicit, conținând doze de subiectivism.

Bărbatul de 29 de ani este Adrian Cristian, fiul lui Ovidiu Bayza (cel cu agenția imobiliară), care s-a angajat de probă la Castelul Transilvania, deși tatăl său l-a sfătuit să n-o facă. ”A avut prea mare încredere în vorbele mieroase ale doamnei” – a explicat situația Ovidiu Bayza. A muncit mai bine de o lună și marți, 2 iulie (iar apare legătura cu Ștefan cel Mare și, implicit cu castelul) ar fi trebuit să primească – dar nu a primit – salariul. S-a convenit purtarea unui dialog, joi după masa, la sediul angajatorului  pentru a încheia bilanțul (salariu de primit, cel convenit din care – pe diverse motive – pot apărea unele rețineri)

Ovidiu Bayza: ”În loc de bani a primit doar pumni”

Varianta relatată de Ovidiu Bayza e cea a unui tată sincer îngrijorat de fiul său, care e pe cale să fie nedreptățit.

”I s-a spus să meargă joi după amiază după bani, dar în loc de bani a primit doar pumni. M-a sunat și mi-a spus că nu va primi nici acum salariul. Împreună cu un angajat am mers acolo și am vorbit foarte calm. Angajatul meu a observat că fiul meu a fost tras cu forța într-un birou. Apoi au venit în viteză două mașini de la firma de securitate. Când l-am sunat pe fiul meu,  mi-a spus că este sechestrat și că nu îl lasă să plece, după care nu mi-a mai răspuns la telefon. Ulterior am aflat că i-au aruncat telefonul în apă. Ca orice părinte îngrijorat, am sunat la 112. Când a venit echipajulde poliție, fiul meu era tot acolo, dar plin de sânge și lovituri. Tot ulterior am aflat că, după 7 minute, și cei de la firma de pază ar fi sunat la 112. Am fost la medicul legist cu băiatul meu. Pentru că exista suspiciune de coaste rupte, am fost trimis la radiografie și la chirurgie (medicul recomandând tratamentul pe care fiul meu trebuie să-l urmeze). Am revenit cu rezultatele la medicul legist și luni voi avea documentele. Tot luni voi primi răspuns și de la ITM, care să lămurească dacă, la acel patron, fiul meu a lucrat la negru sau cu forme legale”.

Altă panică pe care ar putea-o provoca butonul de… panică

Dan Marinel, director executiv al firmei Sica Guard, confirmă intervenția cu trei angajați, care au mers la Castel Transilvania ”A fost apăsat butonul de panică, așa că am intervenit urgent și am imobilizat un bărbat care făcea scandal”. A fost nevoie de atâtea lovituri –  după cum arată fotografiile cu leziunile lui Bayza jr – pentru ca trei angajați de specialitate să imobilizeze un tânăr turbulent? – a fost o întrebare care mi-a țâșnit instant ● ”Nu oamenii noștri l-au lovit, noi doar am intervenit pe fondul unei altercații” ● ”Vreți să spuneți că loviturile ar aparține celor de la Castelul Transilvania?” ● ”Nu pot zice asta, fiindcă nefiind acolo, nu aveam cum ști ce se întâmplase mai devreme” – eschivează logic Dan Marinel.

Ovidiu Bayza are altă versiune: ”Acolo l-au pus în genunchi și l-au lovit și ei. Să facă bine cei care cercetează să ia imaginile de pe camerele de luat vederi, înainte de a se motiva că nu ar fi fost funcționale în acele momente”.

Sorin Sâncrăian: ”O fi fost lovit de baxurile de bere pe care le-a dărâmat” 

Patronul Castel Transilvania, Sorin Sâncrăian, confirmă că întâlnirea de joi după masă a fost una convenită telefonic. În varianta sa, dialogul a degenerat din cauza tânărului care a început să înjure, întrând și ieșind din biroul în care se purta discuția, deranjâdu-i pe cei șase angajați aflați în acel birou. A confirmat și sosirea lui Ovidiu Bayza cu angajatul acestuia, și că le-a pus în vedere celor doi să nu intervină. Ba chiar spune că i-a cam scos afară pe cei doi, discutând doar cu Adrian-Cristian Bayza, cel cu care avea relația directă. În acest moment al dialogului, Sorin Sâncrăian susține că Bayza jr a devenit violent – pot confirma martorii, cei șase angajați obiectivi ai săi -, a dărâmat dintr-un depozit baxuri de bere, că a luat o sticlă spartă cu care i-a amenințat pe cei de la Sica Guard (aici lucrurile corespund cu ceea ce prestatorul de servicii de pază către beneficiarul Castel Transilvania a consemnat în  procesul verbal de intervenție la fața locului, care ar fi durat patru minute).

L-am întrebat și pe Sorin Sâncrăian cum explică puzderia de leziuni apărute pe corpul fostului său angajat (vezi și foto dreapta), în condițiile în care cei de la Sica Guard susțin că doar l-au imobilizat – nu și bontănit – pe Bayza jr. Poate a fost lovit de baxurile de bere pe care le-a răsturnat. Sau poate a venit cu ele aici – presupune proprietarul Castel Transilvania.

Iar mi-a țâșnit o remarcă: ”Să nu o facem pe naivii, dacă un om intră la cineva cu leziuni pe față și pe picioarele lăsate  la vedere de bermude – observi din prima acest lucru”. Nu a durat mult și patronul și-a cerut scuze că e sunat, că are ceva treabă și mă va resuna, când e liber. Am înțeles că un patron are multe pe cap din pricina activităților economice, darmite când mai apare un astfel de incident. Aștept în continuare acel telefon. Nu  ar fi prima dată când nu-și ține cuvântul. În mediul on-line apar numeroase acuzații de țepe pe care le-ar fi dat patronul castelului (vezi aici).

Și totuși, la castel după poartă cine (pe cine) bate?

Nu trag concluzii. Dar pun întrebări. Un tip de 29 de ani a intrat la castel bine mersi. A ieșit de acolo bine șifonat, cu multiple echimoze și leziuni. În mod cert nu i le-au făcut polițiștii. Oricât de recalcitrant o fi fost, urmele bătăii primite indică o reacție disproporționată. Întreb organele de anchetă cui a aparținut reacția disproporționată: angajaților firmei de pază? Cei ai Castelului Transilvania? Sau chiar e vorba de ipoteze ce ar părea mai degrabă aiureli:  echimozele vin de de la baxurile de bere sau chiar s-a automutilat Andrei-Cristian?

Cu alte cuvinte: la castel în poartă, oare cine (pe cine) bate? Atâta doar că nu e vorba de castelul invocat de Bolintineanu, ci de Castel Transilvania din Baia Mare. Și nici nu e vorba de vremuri apuse de glorie, ci de vremuri actuale de golănie.

Ananei GAGNIUC

Foto: @bayza.ovidiu

11 Comentarii în această postare

 1. ITM sa dea navala in mai multe localuri

  Sunt un prieten bun cu victima, am discutat cu el intr-o seara(de vre-o luna) la MC.Donalds despre chestia ca se simte folosit si ca ii e teama ca nu il va plati pentru munca prestata , sunt multi in oras care „angajeaza” ,am patit si eu la fel la Liberty ,dar cand am simtit miros de teapa am plecat fara sa spun nimic , patronii nici nu stiau cum ma numesc ,oricum nu cred ca ii intereseaza.

  Răspunde
 2. Gheorghe

  Ce dreptate sa se faca in orasul asta? Toata spuma cocalarilor si „vedetelor” isi fac veacul la nesimtitul ala… Nu o sa ii faca nimeni nimic.. pentru ca in tara asta nu castiga decat „smecherii”.

  Răspunde
 3. Pumnu cotu și piscotu

  Niște papagali de la Sica Guard s-au găsit sa vina la apăsarea butonului de panica și sa cada bine in ochii patronului de la Castel Transilvania au început sa dea in bietul om. Acuma care dintre așa ziși șefi de la Sica Guard își ia responsabilitatea?
  Avocatul care trage pe nas… T* sau finanțatorul cu datorii la stat și diverși patroni… Botond … sa nu uit de așa-zisul sportiv și interlop Andrei S*, care se bate prin cluburi , trage pe nas și apare la televizor mielusel. Faceți o scrisoare către procuror la București și semnați-o cât mai multi… Aia nu e firma de paza… acolo se spală bani, dar nimeni nu știe….

  Răspunde
 4. Sorin Sâncrăian

  Va solicitam sa publicați si punctul nostru de vedere, in care va prezentam obiectiv faptele desfășurate:
  Cristian Bayza nu a fost si nu este angajatul Castel Transilvania.
  El a depus un CV, a fost o perioada de 2 saptamani la instruire, timp in care s-a considerat ca nu este eligibil pentru postul de barman, deoarece a avut comportament instabil si agresiv (accese de nervi, plâns, amenintari la adresa colegilor)
  Astfel pentru clarificarea situatie sale a fost invitat prima data marti si ulterior joi ( 04.07.2019) la discutii.
  Pe parcursul discutiei l-am intrebat daca a consumat bauturi alcoolice in timpul trainingurilor din bar si daca a incast in vreo împrejurare bani de la clienții din zona barului. A consemnat in scris ca desi știa ca nu are voie sa încaseze bani, nefiind angajat, a incasat bani cand a fost multa lume pentru a da o mana de ajutor.
  L-am înștiințat ca exista un minus in gestiune si ca urmează sa depunem o plangere penala daca nu ajungem la o rezolvare amiabila a acestei probleme.
  In acel moment a devenit tensionat, l-a sunat la telefon pe tatăl sau care m-a amenințat, s-a ridicat si a inceput sa circule prin birouri vorbind cu glas ridicat la telefon si înjurând.
  Apoi a plecat si s-a reîntors însoțit de inca doi indivizi, care au pătruns cu forta in birouri, au avut comportamente agresive, au amenințat si mi-au solicitat sa le înapoiez declarația scrisă de Bayza Cristian precum si bani.
  Am încercat sa aplanam conflictul dar situatia a degenerat, fiind tulburata liniștea publica, având loc distrugere de bunuri si acte de agresiune asupra mea si a soției mele, context in care am solicitat apăsarea butonului de panica.
  Trebuie sa se înțeleagă ca planul de paza impus de lege si aprobat de Politie prevede ca in caz de urgentă sa se apese butonul de panică!
  Ceea ce s-a si întâmplat!
  Sa se înțeleagă ca raspunderea noastra – Castel Transilvania- încetează la momentul
  apariției forțelor de ordine asa cum sunt stabilite de lege: firma de paza autorizată si politie.
  Este important sa se înțeleagă ca noi am respecta procedura legală iar împotriva făptuitorilor s-au înregistrat plângeri, urmând ca organele de ancheta sa stabilească faptele.

  Răspunde
 5. Calator prin Baia Mare

  Sorine stie lumea pe la Bucuresti ce fel de om esti, spune cate echipe de muncitori ai schimbat cand ai construit localul pe simplu fapt ca ii acuzai de fel de fel de lucruri doar ca sa nu ii platesti. Poti sa le si povestesti si faptul ca o echipa si-a facut singura dreptate si te-a tras pe dreapta in spital pentru ca nici ei nu au fost platiti si si-au facut dreptate cu pumnul…

  Răspunde
 6. Mama lu' Sorin Ţeparu

  Sorine, esti un ţepar și mai ai tupeu sa iti spui punctul de vedere ? Cred ca ai tras ceva legale pe nas, daca ajungi sa crezi ca cineva iti tine partea.

  Răspunde
 7. Attila Szeri

  Cand patronul nu isi plateste angajatul si stii cat de mult ai muncit la firma respectiva, sa te cheme dupa o luna si ceva in birou sa iti spuna ca vezi Doamne nu iti poate da banii din cauza unor minusuri pe gestiune , vrajeala pe care o spune tuturor oamenilor care presteaza servicii pt ei , eu sincer personal iti dadeam foc la castel si nici nu stiai de unde primesti lovitura. Fa bine dl Sorin si plateste angajatii ca nu e prima plangere care am vazut-o la adresa ta… esti chiar jalnic , ca nu toti se lafaie cu milioanele in buzunar cum faci tu , altii depind de acel salar ca de aer. sunt nenumarati oameni care si-au luat teapa si te reclama in mediul online, oricat ai incerca sa te scoti lumea nu te crede. App si ultima data cand am mancat la tine la Castel mancarea a fost oribila , parca a fost pregatita in batjocura … cu siguranta ca altul nu mai mananc specialitati pregatite de voi sa platesc milioane pt niste laturi

  Răspunde
  • Vai Sorine, la cate prosoape furai de la hotelurile din Austria…
   Nici in ziua de astazi, la cei care ti-au placat curtea cu piatra la castel nu i-ai platit..
   Dar bravo tie, ai reusit ! Esti patron si faci ce vrei tu….

   Răspunde
 8. Pop Vasile-Nicusor

  Sunteţi fraieri toţi care mergeţi acolo să prestaţi munci silnice, după ce aveţi atâta maculatură vis-a-vis de modus-operandi-ul acestui individ.
  Boicotaţi naibii business-ul şi ardeţi-l la buzunar cum v-a ars el pe voi şi atunci va simţi şi el ce simţiţi voi.
  Da’ ce zic eu aici …
  Aerul şi fraierul nu dispare …
  #mărgăritareporcilor

  Răspunde
 9. Dumitrescu Mihail

  Nici Bazya nu a initiat rezolvarea litigiului pe calea corecta, iar Sancaian va raspunde pentru agravarea lui.
  Daca nu iti primesti salariul, faci plangere online (nu te misti din casa) la Inspectia muncii pe siteul ITM, iar daca nici dupa interventia lor angajatorul refza sa iti achite salariul, aceasta reprezinta infractiune (a se citi Codul muncii). De ce sa mergi sa risti degenerarea intr-un conflict demersul tau de rezolvare a litigiului? Daca angajatorul spune ca sunt lipsuri in gestiune, nu poate sa iti retina din salariu decat in baza unei hotarari judecatoresti, adica dupa ce isi dovedeste in instanta sustinerile. Si atunci ma intreb retoric, cine a initiat conflictul, dat fiind ca toti au pretentia ca doreau sa se faca dreptate? Daca despre angajator se stiu atatea, isi va pierde pe alta cale clientela, angajatii si pana la urma si afacerea, pretul nu va fi egal cu zero!

  Răspunde

Lasă un comentariu