Share
Inedit: Un preot maramureșean a reușit să întocmească arborele genealogic al familiei sale, coborând până în anul 1326

Inedit: Un preot maramureșean a reușit să întocmească arborele genealogic al familiei sale, coborând până în anul 1326

Numeroși maramureșeni se arată interesați să-și cunoască rădăcinile, iar pentru asta mulți se hotărăsc să apeleze la Arhive, acolo unde pot să „sape” în voie după informațiile dorite.

Un caz inedit este cel al unui fost preot maramureșean, care în urmă cu câțiva ani a reușit să întocmească arborele genealogic al familiei sale, coborând până în anul 1326. Nepoata acestuia – Patricia Săsăran din Drăghia – povestește că unchiul său a cercetat Arhivele din numeroase orașe, precum Baia Mare, Gherla, Dej, Oradea, Cluj-Napoca.

„Radu Mircea a început cercetările arborelui genealogic al familiei sale în perioada studenției. Motivația a pornit de la faptul că în familia sa s-au păstrat niște documente vechi, precum și povestea lor pe care o auzea des de la bunicul lui.

Pasionat de pe atunci de genealogie ca știință auxiliară a istoriei, a început să se documenteze întâi cu ce se ocupă această ramură. Apoi a intrat în cercetarea propriu-zisă: a tradus actele, a căutat noi date în arhivele județene (matricole parohiale, diplome de înnobilare ș.a.), s-a interesat de familiile înrudite. Cu datele obținute a reușit să facă genealogia familiei care cobora până la 1326.

Din 1975 până în 1990 a durat cercetarea, an în care i-a fost aprobată în fața unei comisii condusă de istoricul Dan Berindei la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” din București. Genealogia a fost considerată corectă de către comisie. A fost publicată în Revista Arhivelor, nr. 2 din 1990”, a declarat Patricia.

L.C.H.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu