Share
Absolvenții de colegiu, de la banchet total la pat de spital (GALERIE FOTO, VIDEO)

Absolvenții de colegiu, de la banchet total la pat de spital (GALERIE FOTO, VIDEO)

Absolvenții a două colegii de frunte în Baia Mare  – ”Gheorghe Șincai” (vineri seara) și ”Vasile Lucaciu”(sâmbătă seara) – au optat pentru restaurantul Hotelului ”Carpați”, ca loc de desfășurare a banchetului festiv de absolvire. Și-au dorit in banchet „total”. Adică un moment pe care să nu-l uiți niciodată și care să fie pus în cartea amintirilor de aur. E cert că absolvenții nu vor uita banchetele, care s-au desfășurat parcă la indigo. Dar nu le vor uita din alte motive decât se așteptau: lumea s-a distrat la banchet, însă s-a simțit rău din a doua zi. Dar nu de la băutură, ci de la mâncare. Fiindcă s-a lăsat și cu toxiinfecții alimentare la ambele banchete.

20 de liceeni au ajuns la spital, iar unii și la perfuzii

De sâmbătă noaptea și până luni, numărul celor care au ajuns la spital a ajuns la 20, însă se pare că mai mulți tineri au avut probleme digestive, dar unii au refuzat să meargă la medic.

”Este vorba, în total de 20 de pacienți, care s-au prezentat la consult și tratament, absolvenți de liceu care au fost la banchet la un restaurant  din Baia Mare. Aceștia au acuzat dureri colicative, vărsături, cefalee, diaree. Li s-a întocmit fișă de spitalizare de zi pentru administrarea tratamentului. Am ridicat suspiciunea de toxiinfecție alimentară, pe care trebuie să o confirme Direcția de Sănătate Publică (DSP) ” – a menționat dr. Sorina Bârle, managerul Spitalului de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare. Ea a precizat că starea de sănătate a tinerilor a evoluat bine și că unii au avut nevoie de administrarea de perfuzii pentru a evita deshidratatea și a compensa lipsa hranei.

Forme grave și medii de toxiinfecție alimentară

Dr. Carmen Sima, purtător de cuvânt al DSP Maramureș, a precizat că tinerii care au participat vineri și sâmbătă la banchet, la același restaurant, au prezentat forme grave și medii de toxiinfecție alimentară și au fost asistați ambulator, în regim de spitalizare de zi. În privința cauzei care a generat îmbolnăvirile nu se știe încă nimic: ”Probele prelevate au intrat ieri în lucru. Azi continuă să vină la investigații. Cauza nu se cunoaște, se cercetează”. Rezultatele investigațiilor ar putea fi prezentate la sfârșitul acestei săptămâni – a precizat dr. Sima.

 

Meda Grumaz, administratorul restaurantului Carpați, unde au avut loc banchetele a declarat. ”Nu știu absolut nimic. Au venit, au luat probe din materia primă, din toate. Au zis că cercetează. Au luat la verificare analizele medicale de la toată lumea”. Ea nu a putut să indice ce ar fi putut provoca îmbolnăvirile.

”Șincaiștii” vor să renegocieze prețul tacâmului

Cei de la ”Șincai” spun că gazda le-a oferit o  explicație pentru starea de rău: de vină ar fi fost sucurile. Cum pentru banchet s-a plătit doar un avans, ”șincaiștii” valizi (adică aceia care nu iau perfuzii sau stau în pat acasă) vor să meargă la restaurantul hotelului, pentru a renegocia restul sumei de plătit, pe măsura serviciilor prestate și a „bucuriilor” oferite. Iau în calcul chiar și un protest în fața hotelului. Unul dintre absolvenți – suferind acum la pat – spune că a mâncat de toate: aperitiv, două feluri de mâncare și tort. S-a simțit rău abia a doua zi și nici până acum nu și-a revenit. El știa de vreo 20 de colegi care au ajuns pe la spital, dar adăugându-i pe cei care au făcut forme medii sau ușoare, fără a merge la spital, el crede că numărul ar fi fost dublu.

Cei de ”Lucaciu” susțin că au primit o altă explicație a situației create: de vină ar fi fost prăjiturile din meniu, care au fost comandate la o cofetărie. Și în cazul lor, problemele de sănătate au început a doua zi după banchet, confirmă o absolventă care tocmai se afla sub perfuzie când am dialogat. Un ”lucacist”a ajuns la spital în Cluj, dar nu fiindcă ar fi fost într-o stare mai gravă decât ceilalți, ci fiindcă plecase spre Cluj și abia pe drum i s-a făcut rău…

”De la bal la spital” sau reclama e sufletul comerțului

Unii dintre absolvenți au trecut cu umor peste această întâmplare. Am ales din oceanul on-line pe această temă un fragment scris bine și cu umor și care trebuie parcurs ca atare. ”Te simți prea bine în ultima vreme? Îți este dor de spital? Te-ai săturat să vomiți de la băutură și vrei să încerci ceva nou?  În cazul acesta, organizează-ți banchetul de absolvire la Hotel Carpați. Cu delicatese culinare nemaiîntâlnite și cu o gamă largă de brânzeturi mucegăite, după care orice bucătărie franțuzească este în delir, garantat vei avea parte de o petrecere de NEUITAT. Aceste mâncăruri alese îți lasă gura apă, la propriu! Vei simți gustul apetisant al mâncărurilor chiar și la o săptămână după ce a avut loc banchetul.
BONUS: pentru o experiență de neuitat, în preț este inclusă și o ofertă promoțională imbatabilă, numită “De la bal la spital”, care constă într-o călătorie GRATUITĂ cu ambulanța până la cel mai apropiat spital.
Alege Carpați. Meriți să fii surprins! După petrecere, stomacul tău va fi și mai surprins!”

Pentru a defini orizontul de așteptare imediat, absolvenții au apelat și la un joc de cuvinte: după banchete să vină anchete. Serioase.

Notă. Din motive de bacalaureat, nu am nominalizat absolvenții. Asta pentru că se mai întâmplă uneori ca localul pentru banchet să  fie recomandat de vreun profesor. Dar puteți vizita pagina de facebook a Hotelului Carpați, care e mai echilibrată în aprecieri.

Fotografiile sunt de la banchetul celor de la ”Șincai”, iar video-ul de la cel al absolvenților de la ”Lucaciu”.

Ananei GAGNIUC

 

 

 

  1. […] Absolvenții de colegiu, de la banchet total la pat de spital (GALERIE FOTO, VIDEO) […]

Lasă un comentariu