Share
Distincție importantă: Grupul Iza a primit „Crucea Voievodală Maramureșeană”

Distincție importantă: Grupul Iza a primit „Crucea Voievodală Maramureșeană”

Marți, 26 iulie, a fost o zi importantă pentru Grupul folcloric Iza.

Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, le-a acordat membrilor acestuia „Crucea Voievodală Maramureșeană”, în semn de înaltă apreciere și aleasă prețuire pentru păstrarea și transmiterea la cel mai înalt nivel cultural și artistic a folclorului național autentic și maramureșean de mare valoare, pentru activitatea artistică de o viață dedicată slujrii valorilor tradiționale ale neamului românesc și credinței ortodoxe strămoșești.

„Ieri, 26 iulie 2022, a fost o zi specială. Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a decis să ne ofere distincția “Crucea voievodală maramureșeană”. O primim cu onoare și mare bucurie! Vă mulțumim, Presfințite Părinte!” – se precizează pe pagina Grupului Iza.

Grupul a luat ființă în 1988. Se întâmpla la iniţiativa etnomuzicologului Speranţa Rădulescu, care în dorinţa de a prezenta în cadrul manifestărilor organizate în străinătate de Institutul Naţional de Folclor artişti şi rapsozi populari originali a încurajat şi susţinut reunirea câtorva maramureşeni talentaţi într-o formaţie de tip tradiţional, potrivit antenasatelor.ro.

Liderul şi sufletul grupului este Ioan Pop, un artist cameleonic prin talentul său ieşit din comun, pentru că pe scenă ori la nuntă, în spectacole de teatru sau în emisiuni de televiziune îl veţi vedea şi auzi cântând fie la ceteră (vioară) oşenească, zongoră, tilincă, braci sau drâmbă, fie la vioară cu goarnă sau cu vocea. În prezent, alături de Ioan Pop, membrii grupului Iza sunt Ioachim Făt, Grigore Chira, Anuţa Pop, Voichiţa Tepei, Maria Mihali.

Sunt oameni valoroși și foarte apreciați pe unde merg – în țară sau străinătate. Jos pălăria!

L.C.H.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


1 Comentariu în această postare

  1. Tămaș Gheorghe

    I-ași asculta fără întrerupere cu sufletul îmbătat de armonia cântecelor nepereche a MARAMUREȘULUI !

    Răspunde

Lasă un comentariu