Share
Cu căruțele pe “Drumul Catedralelor de lemn ale Maramureşului” (GALERIE FOTO)

Cu căruțele pe “Drumul Catedralelor de lemn ale Maramureşului” (GALERIE FOTO)

​Anul 2019 este declarat în Patriarhia Română ca fiind Anul Omagial al Satului Românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari), iar cu această ocazie, din iniţiativa Preasfinţitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a fost organizat “Drumul Catedralelor de lemn ale Maramureşului”, în perioada 16 – 20 august.

50 de tineri maramureșeni au străbătut circa 200 kilometri, într-un pelerinaj pe la 16 biserici de lemn din  Rogoz, Copalnic Sat, Plopiș, Breb, Budești, Bârsana, Sârbi, Glod, Poienile Izei, Botiza, Rozavlea, Ieud, Bogdan Vodă, Săliștea de Sus, Moisei, Borșa. Întreg traseul a fost străbătut cu căruţe trase de cai împodobiţi.

“La fiecare biserică pelerinii au fost aşteptaţi de preoţii parohi, s-au rugat împreună şi au oficiat pomenirea ctitorilor şi binefăcătorilor acestor biserici de la construire până în prezent. Din dreptul fiecărui Sfânt Altar a fost luat pământ în urne special construite şi împodobite din pământ ars, care au fost depuse, la sfârşitul pelerinajului, în spaţiul muzeal de la Catedrala Episcopală Sfânta Treime din Baia Mare. Pe tot traseul pelerinii au fost aşteptaţi de tinerii din parohii, omeniţi după tradiţia maramureşeană cu pancove şi plăcinte, cu cozonac şi sarmale, precum şi alte bunătăţi din tradiţia locului. Seara, în timpul popasului, au încins jocul maramureşean, căci au avut cu ei şi un ceteraş, zongoră şi tobă, încât pelerinajul a fost constituit nu numai din momente de pietate, de rugăciune şi de reculegere în memoria celor trecuţi la ceruri, ci şi de momente de distracţie şi bucurie, căci lui Dumnezeu îi plac şi oamenii veseli, cu zâmbetul pe buze.

La plecare, rugăciunea de binecuvântare a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului”, precizează reprezentanții Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului.

Lasă un comentariu