Share
Căpitan (rtr) Dumitru Stan a împlinit 100 de ani

Căpitan (rtr) Dumitru Stan a împlinit 100 de ani

Printre puţinii veterani de război din Maramureș rămaşi în viaţă, Căpitan (rtr) Dumitru Stan reprezintă icoana vie a vremurilor ce au marcat istoria secolului trecut în preajma celui de-al Doilea Război Mondial.

S-a născut în Săpânţa, în 30 august 1920, iar în 1942 a fost încorporat ca sanitar în Compania 222 Poliţie cu care a luptat pe front în Basarabia la Bălţi, Tighina şi la Cetatea Albă până în decembrie 1944, când a fost lăsat la vatră pentru a trăi apoi anii grei ce au urmat războiului.

Veteranii de război reprezintă un model al iubirii de ţară, al demnităţii şi curajului dovedite atât pe câmpul de luptă, cât şi în societate. Sunt oamenii care ne-au transmis grozăviile prin care au trecut pentru a-şi apăra ţara şi libertatea, pentru a lăsa în urma lor valori sacre şi modele demne de urmat de generaţiile ce vin. Dar mai înseamnă ceva povestea vieţii lor! Preţuirea vieţii şi a păcii în lume pentru ca istoria crâncenă a secolului XX să nu se mai repete. Cinste veteranilor de război!, precizează reprezentanții Centrului Militar Județean Maramureș.

Lasă un comentariu