Share
”Sunt primele paturi care corespund tuturor standardelor” – a subliniat Sorina Pintea la inaugurarea Centrului de Mari Arși de la Timișoara

”Sunt primele paturi care corespund tuturor standardelor” – a subliniat Sorina Pintea la inaugurarea Centrului de Mari Arși de la Timișoara

Drama de la ”Colectiv” din 2015 a arătat cât de nepregătit e sistemul medical românesc pentru astfel de situații și cât de necesare sunt Centrele de Mari Arși. Și, totuși, au mai trecut niște ani până s-a făcut ceva în acest sens.

”În 6 august 2018 am semnat un contract pentru studiul de fezabilitate. Tot în acel an am publicat, în 25 octombrie, pe site-ul Băncii Mondiale, un caiet de sarcini pentru achiziția de aparatură și s-a demarat procesul de achiziție prin Banca Mondială, pentru că banii existau, practic, din 2012”- spunea Sorina Pintea, având grijă să nu-și aroge merite care nu-i aparțin, de genul obținerii finanțării necesare sau a construirii clădirilor în care vor funcționa primele două centre.

Dar ea a deblocat achiziția de aparatură, aceasta s-a realizat și deja mari arși se pot trata în România ca în orice centru cu pretenții din lume. Maramureșeanca e de un an și jumătate în fruntea Ministerului Sănătății, iar astăzi a inaugurat, la Spitalul Județean din Timișoara, cel mai mare și mai modern Centru pentru Mari Arși din țară, la paritate calitativă cu cele din Occident.

„De când am intrat, zâmbesc, pentru că în sfârşit avem un Centru pentru Mari Arşi, care poate să-i trateze acești pacienți în condiţii absolut optime pentru patologia aceasta. Am văzut centre din străinătate şi sunt mândră că acest centru este la un nivel identic, poate chiar superior.

Este foarte important că, de mâine, acest centru va putea primi pacienţi; că are medici şi personal mediu pregătiți pentru a-i trata; că Ministerul Sănătăţii, autorităţile locale şi spitalul au realizat această minune.

Este o zi istorică, practic sunt primele paturi care corespund cu adevărat tuturor standardelor. Am vrut ca, atunci când dăm drumul, de a doua zi să poată intra pacientul. Pentru spitalul din Timişoara, am aprobat pe acest centru funcţionarea a încă două linii de gardă și încă două posturi de medici în specialitatea chirurgie plastică. E vorba de cinci boxe, trei vor fi funcţionale de mâine şi două, imediat după ce Consiliul Judeţean va semna recepţia pentru celelalte două” – a declarat Sorina Pintea.

Cu cele cinci rezerve, Clinica din Mari Arşi din Timişoara  a devenit cea mai mare din ţară, depășind Spitalul de Arşi din Bucureşti, care are doar patru. Aparatura medicală este achiziţionată de Ministerul Sănătăţii, prin Banca Mondială. Investiţia totală pentru construirea şi dotarea clinicii se ridică la aproximativ 5 milioane de euro, bani de la CJ Timiş şi Ministerul Sănătăţii, prin Banca Mondială.

”Peste 50 de persoane sunt angajate în prezent. Gândiţi-vă că pentru cinci pacienţi avem medici de gardă, specialişti în cele două specialităţi – adică ATI şi chirurgie plastică  – și ei deservesc doar aceşti pacienţi. Este un efort uriaş, dar aşa scrie în normele europene” – a precizat dr. Marius Craina, managerul Spitalului Judeţean Timişoara.

Întrebată dacă spitalele din România sunt pregătite pentru o situație similară cu cea de la ”Colectiv”, Sorina Pintea a răspuns onest: ”Nu! Suntem mai pregătiți decât în 2015, dar nu avem posibilitatea să preluăm atât de mulți pacienți deodată, ci doar o parte. Și cred că nicio țară din lume nu poate să facă față unei tragedii cum a fost cea de la Colectiv. Nicio țară”.

Un al doilea Centru de Mari Arşi va fi inaugurat, în curând, la Iaşi.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu