Share
Sorina Pintea a preluat mandatul președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene pe segmentul sănătății

Sorina Pintea a preluat mandatul președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene pe segmentul sănătății

Ministrul Sănătății,  băimăreanca  Sorina Pintea (manager al Spitalului Județean de Urgență “Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare între­  2013 și 2018) a preluat, astăzi, de la omologul austriac Beate Hartinger-Klein (vezi foto stânga) mandatul președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene (EPSCO) pe segmentul sănătății.

“Începând cu 1 ianuarie 2019, ne va reveni responsabilitatea coordonării uneia dintre cele mai importante instituții. În ce privește sănătatea, suntem pregătiți să acționăm onest și neutru pentru dezvoltarea și consolidarea proiectului European, iar scopul principal, pe timpul mandatului este garanțarea accesului la sănătate pentru toți cetățenii europeni” – a punctat actualul ministru al Sănătății. În domeniul preluat de Sorina Pintea, programul Președinției române cuprinde cinci teme principale: rezistența anti-microbiană și infecții asociate; vaccinarea; accesul egal la medicamente al pacienților din UE;  mobilitatea pacienților și asistenţa medicală transfrontalieră; sănătatea digitală (eHealth).

Deja sunt punctate câteva acțiuni legate de aceste obiective: conferinţă ministerială  la București pe tema  rezistenței anti-microbiene ● atelier de lucru la Cluj-Napoca având ca temă aspecte legate de vaccinare ●  accesul egal la medicamente al pacienților din UE va fi subiect inclus pe agenda Reuniunii informale a miniştrilor sănătăţii, programată în luna aprilie la Bucureşti ● Preşedinţia română va organiza la Bucuresti Săptămâna digitală (e-Health week) cu o serie de evenimente dedicate informatizării sănătăţii.

Ministrul sănătății a mai precizat că preluarea acestui mandat va constitui un beneficiu pentru România, dar și pentru maramureșeni și pentru Spitalul Județean din Baia Mare

Lasă un comentariu