Share
Riscuri majore pentru cei care lucrează noaptea

Riscuri majore pentru cei care lucrează noaptea

Munca de noapte nu este o noutate, în unele domenii activitatea neputând fi întreruptă. Cu toate că sunt diferite sporuri pentru munca de noapte, există un risc major pentru sănătatea acestor persoane. Unul dintre cele mai mari riscuri este cel de demență, după cum arată studiile științifice.

Cercetările care indică faptul că cei care lucrează în ture de noapte se confruntă cu un risc mai mare de a dezvolta afecțiuni neurodegenerative, l-au determinat pe dr. Sudhir Kumar, un neurolog din India, să tragă un semnal de alarmă, potrivit Express.co.uk

„Somnul din timpul zilei este mai ușor, deoarece nu este aliniat cu ceasul circadian și, prin urmare, nu reușește să îndeplinească funcția homeostatică a somnului. Acest fapt este susținut de numeroase studii asupra lucrătorilor în ture de noapte, care, ca grup, sunt predispuși la stres, obezitate, deficite cognitive și un risc ridicat de boli neurodegenerative”, a argumentat specialistul pe platforma pe X.

Problemele de sănătate sunt parțial evidente la lucrătorii care lucrează în ture de noapte, care au un risc crescut de boli precum Alzheime, a arătat dr. Kumar.

Cum se acumulează proteinele care duc la Alzheimer

Expertul a explicat că funcționarea sistemului limfatic joacă un rol crucial în menținerea sănătății creierului prin eliminarea deșeurilor proteice și a avertizat că, dacă acest sistem nu funcționează corect, se produce o acumulare de proteine dăunătoare care pot duce la boli neurodegenerative.

„Factorii care suprimă sau duc la eșecul sistemului limfatic cresc riscul de demență. Printre aceștia se numără: îmbătrânirea, calitatea slabă a somnului, stilul de viață sedentar, bolile cardiovasculare, obezitatea, apneea de somn, nealinierea circadiană, abuzul de substanțe, depresia”, a declarat Dr. Kumar.

Specialistul a subliniat că cei care dorm bine trăiesc mai mult, cântăresc mai puțin, au o incidență redusă a tulburărilor psihiatrice și rămân mai mult timp intacte din punct de vedere cognitiv.

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu