Share
Primarul din Șișești a cerut carantină pentru toată familia românului întors din China, însă autoritățile spun că e suficientă autoizolarea lui la domiciliu

Primarul din Șișești a cerut carantină pentru toată familia românului întors din China, însă autoritățile spun că e suficientă autoizolarea lui la domiciliu

Primarul comunei Șișești, Mircea Ioan Tentiș, a aflat marți, 11 februarie, că persoana care s-a întors duminică din China în Maramureș locuiește la el în comună. L-a informat  profesorul coordonator al Școlii Primare din satul Negreia, acolo e elev fratele mai mic al acestuia. Tânărul revenit din zona Beijing  e fiul  din prima căsătorie a unei doamne care, în prezent, locuiește în  Negreia – a precizat primarul. Profesorul i-a spus că elevul a fost ajutat la teme de către fratele revenit din China, care s-a autoizolat voluntar la domiciliu. În locuință  stau cinci persoane care interacționează cu el.  Cum ceilalți cinci locatari frecventează locuri publice (școală, magazine, mijloace de transport în comun etc.), primarul a solicitat  Comitetului Județean pentru Situații de Urgență  (CJSU) Maramureș și Direcției de Sănătate Publică (DSP)  – prin adresa  nr 971/12.02.2020 – să instituie carantina pentru întreaga familie.  Vorba ceea, paza bună trece primejdia rea. Solicitarea primarului a fost considerată excesivă și nu a fost aprobată, în mod argumentat.

”Cetățeanul este  sănătos, nu prezintă niciun semn clinic care ar putea ridica vreun semn de suspiciune, de posibilitate de patologie virală”

”Cetățeanul a revent în țară din zona Beijing și a călătorit cu escală pe ruta Dubai, unde a fost monitorizat și verificat. A fost preluat la Aeroportul Internațional ”Henri Coandă” din București și i s-a întocmit fișa de specialitate.  A fost monitorizat de rețeaua de supraveghere epidemiologică națională de la intrarea în țară și până în momentul sosirii la domiciliu, fiind luat în evidență pe considerent strict epidemiologic. Tânărul de 23 de ani se află în autoizolare voluntară la domiciliu, o procedură standard transmisă de către Institutul Național de Sănătate Publică. Procedura este respectată de către persoana revenită duminică, din China. Carantina se instituie în cazul unui risc iminent pentru sănătatea publică, dar nu este cazul pentru această situație. Cetățeanul a fost preluat, monitorizat și investigat din punct de vedere al evoluției sale clinice și în prezent este  sănătos. Nu prezintă niciun semn clinic care ar putea ridica vreun semn de suspiciune, de posibilitate de patologie virală” –  a precizat directorul executiv al DSP Maramureș, dr. Rareș Pop.

Între timp, coronavirusul (vezi foto) a fost rebotezat de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, primind numele de  Covid-19. Denumirea vine de la ”coronavirus disease that was discovered in 2019” (”boala declanşată de coronavirus, care a fost descoperită în 2019”).

 

 

 

Lasă un comentariu