Share
Coronavirusul a adus primele dosare penale pentru ”zădărnicirea combaterii bolilor”

Coronavirusul a adus primele dosare penale pentru ”zădărnicirea combaterii bolilor”

Dispozitia nr. 523.25.02.2020 a Secretarului de stat, șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat se referă la masurile necesare pentru gestionarea Coronavirusului. Astfel, Instituția Prefectului, împreună cu celelalte instituții membre Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) iau măsuri pentru aplicarea măsurii privind izolarea la domiciliu, în locul declarat de persoane la intrarea în țară. Iar persoanele care sosesc în Romania din Italia, din Regiunea Lombardia și Veneto, situate in afara zonelor în care s-a constituit carantina, precum si rudele acestora, care domiciliază la aceeași adresă, au obligația de a nu părăsi domiciliul declarat, pe o perioadă de 14 zile de la sosirea în țară.  În regiunea Lombardia există aproximativ 200.000 de cetățeni români, iar în regiunea Veneto circa 120.000.

La niciun cetățean român nu a fost confirmată infectarea cu noul coronavirus

Până în acest moment nu există nici un cetățean român pentru care să fi fost confirmată infectarea cu virusul COVID – 19. În prezent, 26 de persoane se află în carantină, iar 2.077 de persoane sunt monitorizate la domiciliu. Totodată, sunt în analiză la Institutul Matei Balș 32 de probe prelevate de la persoane care provin din zonele vizitate de cetățeanul italian depistat pozitiv de autoritățile italiene.  În Maramureș  avem 113 persoane aflate în izolare la domiciliu și niciunul în carantină.

În ultimele 24 de ore au fost efectuate 137 de apeluri la numărul unic pentru apeluri de urgență 112, cu privire la Coronavirus: cele mai multe din București – 44 și  niciunul în Maramureș. Se recomandă cetățenilor să apeleze numărul de urgență doar dacă provin din zonele afectate sau au intrat în contact cu persoane care provin de acolo.

Două dosare penale pentru informații false

La punctele de trecere a frontierei de stat este completat un formular  care include mai multe rubrici și întrebări. în conformitate cu prevederile legislative referitoare la protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestora, dar si cele referitoare la corectitudinea datelor completate si asumarea acestora. Acest formular include mai multe rubrici

  • datele de identificare
  • punctul de plecare în călătorie (țara)
  • data sosirii în țara noastră/ data plecării din România
  • adresa/adresele (complete) unde aceste persoane rămân peste 24 de ore în țara noastră (adresa completa)
  • unde poate fi contactat/număr de telefon mobil
  • dacă persoana/persoanele au locuit/vizitat zone din țările afectate de Coronavirus
  • dacă au intrat în contact cu persoane suferinde cu această boală
  • dacă au fost spitalizate în ultimele trei săptămâni
  • dacă a avut una sau mai multe simptome care definesc această boală (febăa, dificultatea de a înghiți, dificultatea de a respira, tuse intensă)

Formularul asigură protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație, și i se aplică prevederile legislative privind  a acestora. Altfel pot fi acuzați de  ”zădărnicire a combaterii bolilor” și se aleg cu dosar penal.  Marți, 25 februarie, au fost înregistrate două astfel de dosare penale, în cele două cauze fiind cercetate  patru persoane.

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu