Lucrările de restaurare a bisericii din Muzeul Satului Maramureșean „Mihai Dăncuș” sunt în toi - 28 minute în urmă
Sportivii A.C.S. Athletic Tg. Lăpuș, felicitați de administrația locală pentru rezultatele excepționale la competițiile naționale și internaționale - 39 minute în urmă
16 iulie 1054 – Ziua în care Biserica s-a împărțit în două - 2 ore în urmă
Echipa masculină U19 a României – aur la Campionatul European de tenis de masă - 8 ore în urmă
Polițiști la întâlniri cu copiii în campania ”Dorințe îndeplinite la vârste potrivite” - 12 ore în urmă
„Sufletul echipajului SMURD” de la Sighet a trecut în rezervă - 13 ore în urmă
O femeie și trei bărbați, arestați preventiv pentru violență și tulburarea ordinii publice - 15 ore în urmă
Atelier de făcut pâine la Muzeul Satului din Baia Mare - 15 ore în urmă
Fetele de la Minaur vor juca pentru calificarea în grupele European League cu o echipă din Danemarca sau cu una din Turcia - 17 ore în urmă
În Groși se va organiza joc de lăsatul secului - 17 ore în urmă
Medicii trag un semnal de alarmă: „Fructele pot deveni periculoase pentru unii pacienți”
O femeie din Iași a fost internată în stare critică la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon”, după ce a consumat o cantitate mare de cireșe – aparent un gest banal, dar care i-a pus viața în pericol. Medicii spun că incidentul scoate la lumină un pericol ignorat de mulți: fructele de sezon, consumate în exces, pot avea consecințe grave pentru anumite categorii de pacienți.
Femeia suferă de diabet zaharat și insuficiență renală cronică, iar consumul masiv de cireșe i-a declanșat o formă severă de hiperpotasemie – acumularea excesivă de potasiu în sânge, care poate duce la tulburări grave de ritm cardiac și chiar stop cardiac. „Nivelul potasiului a ajuns la 7, o valoare extrem de periculoasă. Pacienta a prezentat bradicardie severă (ritm cardiac foarte lent), ceea ce a impus intervenție medicală imediată”, a explicat dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog.
Cine este în pericol?
Specialiștii avertizează în mod clar: persoanele cu insuficiență renală, aflate pe dializă, pacienții cu afecțiuni cardiace sau diabet trebuie să fie extrem de atenți la alimentele consumate în sezonul cald. Fructele, deși sănătoase în general, conțin potasiu în cantități mari – element pe care un organism cu rinichi afectați nu îl poate elimina eficient.
„Ceva ce este inofensiv pentru o persoană sănătoasă poate deveni letal pentru un pacient dializat. Cireșele, bananele, caisele, pepenele roșu – toate pot contribui la o creștere periculoasă a potasiului în sânge dacă nu sunt consumate cu prudență”, subliniază dr. Nistor.
Cazuri tot mai frecvente
Situația din Iași nu este singulară. În Galați, un bărbat a ajuns recent la spital cu blocaj intestinal sever, după ce a consumat două kilograme de cireșe cu tot cu sâmburi. A acuzat dureri abdominale, greață și vărsături. Medicii au fost nevoiți să intervină chirurgical.
Vasile Petrovan