Share
Mistreții din zona adiacentă  Groșii Tibleșului vor fi recoltați integral, după ce a fost confirmat  un caz de pestă porcină

Mistreții din zona adiacentă  Groșii Tibleșului vor fi recoltați integral, după ce a fost confirmat  un caz de pestă porcină

La un porc mistreț vânat în 24 februarie, pe un fond  de vânătoare (nr. 53, Țibleș, Ocol Silvic Țibleș), de pe raza comunei Groșii Țibleșului a fost confirmată pesta porcină. ”În după-amiaza zilei de ieri, 25 februarie, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală de la București a confirmat prezența virusului pestei porcine africană la porcul mistreț vânat” – a precizat Dănuț Crișan, directorul executiv al DSVSA Maramureș. Adjunctul său, Vasile Pop, a menționat că acest caz are legătură cu focarul de pestă porcină africană din județul vecin (Bistrița-Năsăud), fiind situat la o distanță de aproximativ 1,5 km.

S-a stabilit zona infectată pe o suprafață de 8 kmp – ce include localitățile Groșii Țibleșului, Larga și Lăpuș -,  dar și zona tampon, pe o suprafață de 5 kmp, ce include localitățile Libotin, Cupșeni, Ungureni, Poiana Botizii, Suciu de Sus, Suciu de Jos, Strâmbu-Băiuț și Rogoz.

”În fondurile de vânătoare din zona afectată se dispun măsuri de recoltare integrală a mistreților prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin pândă și dibuire” – a precizat președintele Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB), prefectul Vasile Moldovan. Mistreții vânați vor fi depozitați integral în spații frig de către gestionarul fondului de vânătoare până la sosirea rezultatelor de laborator.

Alte măsuri care vor fi aplicate

  • se vor inventaria porcinele domestice din zona infectată
  • se va interzice circulația animalelor domestice (ovine, caprine, bovine, porcine, cabaline, etc) prin incinta pădurilor;
  • intrarea și ieșirea în și din pădure a persoanelor fizice și juridice care transportă masă lemnoasă, respectiv a utilajelor,  se va realiza numai prin puncte stabilite de către ocoalele silvice puncte ce vor fi comunicate la DSVSA Maramureș, iar reprezentanții desemnați împreună cu gestionarii fondurilor de vânătoare vor lua măsurile de dezinfecție.
  • exploatațiile de porcine din zona infectată vor fi puse sub supraveghere clinică de către echipe din cadrul DSVSA Maramureș sau medicii veterinari de liberă practică concesionari, cu aplicarea de măsuri de restricționare a mișcării animalelor.
  • vor fi luate măsurile de biosecuritate specifice (igienă corespunzătoare) pentru reducerea riscului de propagare a virusului pestei porcine africane.
  • se vor identifica transporturile neautorizate de suine pe raza județului Maramureș.

Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu