Share
Ministrul Sorina Pintea revoluționează politica de transplanturi

Ministrul Sorina Pintea revoluționează politica de transplanturi

Îngrijorată de scăderea alarmantă a donatorilor de organe, Sorina Pintea a pregătit deja măsuri de îndreptare a situației. În 16 iulie, de ”Ziua Donatorului de organe”, ministrul Sănătății a anunțat  introducerea unei noi legi a transplantului. ”Ne-am orientat spre legea spaniolă care nouă ni se pare foarte potrivită României, actualului context” – a spus Sorina Pintea.

Noua lege a transplantului pornește de la prezumția de donare

Trebuie precizat că Spania deține de 24 de de ani recordul mondial la donarea de organe de la persoane decedate: 43,4  la milionul de locuitori. Performanța a fost posibilă printr-o bună organizare – care să nu permită traficul de organe -, prin campanii de conștientizare a necesității donării de organe, dar și printr-o lege adecvată.  Potrivit legii spaniole, dacă o persoană decedată nu s-a manifestat împotriva donării în timpul vieții, este prezumată ca donatoare de organe. Cu alte cuvinte,  în Spania se pornește de la prezumpția de donare, dar fără a afecta posibilitatea ca o persoană să anunțe că refuză donarea și, astfel, să se asigure că îi va fi  respectată opțiunea.

În prezent, pentru a preleva organe în vederea donării, la noi trebuie să fi existat  deja  acordul explicit al persoanei ajunsă în moarte clinică sau, în absența acestuia, e nevoie de acordul aparținătorilor.  E o procedură greoaie,  mai ales că deciziile de acest gen trebuie să fie rapide, pentru ca organele să fie prelevate în timp util.

20% dintre donatorii de organe de la nivel național sunt maramureșeni

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a informat, pe pagina personală de facebook, că în primul semestru al acestui an, la nivel național s-au înregistrat 30 de donatori de organe. În Maramureș, în același interval de timp, au fost înregistrate șase astfel de cazuri. Ceea ce la o primă vedere poate părea puțin  înjudeț, se schimbă substanțial, când constatăm că,  la nivel național, ponderea Maramureșului e de  20%!  Sorina Pintea a subliniat că, în România, donarea de organe a scăzut dramatic în ultimii ani.

An 2014 2015 2016 2017 Sem.I  2018
Donatori 138 115 123 65

30

De aceea, ministrul Sănătății speră ca ”reorganizarea Agenției Naționale de Transplant și o Lege a transplantului, care să reglementeze această activitate în mod direct și foarte transparent, să convingă populația despre beneficiile aduse de donarea de organe”.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


1 Comentariu în această postare

  1. rica mandolina

    In timpul asta Viorica noastra liberala o ataca pe prima Viorica a tarii pe motiv de incompetenta si de faptul ca nu misca lucrurile. Dar Viorelul nostru,primar de urbe, ce mari minuni misca, fiindca in afara de bordurele, nimic, nimic. Haios e ca la nivel national liberalii ataca guvernarea pentru lipsa de autostrazi cand Orban Mandolina a fost ministru al transporturilor, dar ioc autostrazi.

    Răspunde

Lasă un comentariu