Share
Doctorul băimărean  Mihaela Leșe – o nouă premieră în medicina românească

Doctorul băimărean Mihaela Leșe – o nouă premieră în medicina românească

Medicul băimărean, dr. Mihaela Leșe, a publicat  în premieră în literatura de specialitate un studiu interdisciplinar – ”Protocol de comunicare cu familia pacientului aflat în îngrijirea paliativă” – aflat la granița dintre științele comunicării și cele medicale. Acesta e concretizat, practic, într-un  protocol, extrem de util în activitatea de zi cu zi a medicilor, cu precădere a celor care activează în marile unități spitalicești. Aproape că te întrebi când – printre atâtea operații de excepție și atâtea performanțe medicale – dr. Mihaela Leșe își mai găsește timp și pentru elaborarea unor studii de specialitate.  Dar medicina de performanță asta presupune: învățare personală continuă și, în timp, și împărtășirea către  colegii de breaslă a celor acumulate din studii și din activitatea practică. Protocolul nu e nicidecum o înșiruire de enunțuri teoretice, ci e rezultatul a 20 de ani de experiență. Articolul a  apărut în revista ”Paliația” și constituie prima abordare cu caracter științific a unei astfel de teme. Care, până la urmă, chiar a surprins cumva lumea medicală. “Oare cum de nu ne-am gândit și noi până acum la asta?” – a fost reacția promptă a Sorinei Pop, lector de îngrijiri paliative la Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj – Napoca. ”Îl consider cel mai frumos compliment” – spune dr. Mihaela Leșe despre această sinceră și obiectivă apreciere.

Prezentarea rezumatului din revista ”Paliația” este extrem de edificator: ”Articolul este o revizuire a literaturii care își propune să prezinte principalele elemente ale comunicării în îngrijirea paliativă”. Interesantă e și concluzia studiului, pe care o consemnează – pe  scurt – revista de specialitate:  ”Principala provocare în comunicare este abilitatea de a asculta mai mult decât a vorbi și rezistența la tendința de a corecta”.

Ca să tragem o concluzie – tot pe scurt – această ”operație” teoretică reprezintă încă o realizare de vârf a medicinei maramureșene.

Foto:  dr. Mihaela Leșe, într-unul din  concediile sale (facebook-ul personal)

3 Comentarii în această postare

  1. Felicitari doamnei doctor!Mai multa atentie din partea redactiei la texte!

    Răspunde
  2. Dan Crina

    Mult respect atât pentru omul cat si doctorul Mihaela Lese!!!Sunt o fosta pacienta extrem de mulțumită de calitatea si profeionalismul doamnei doctor.Multe reușite profesionale!!!!

    Răspunde

Lasă un comentariu