Share
La start de iunie, o medie zilnică de aproape trei intoxicați cu ciuperci

La start de iunie, o medie zilnică de aproape trei intoxicați cu ciuperci

În noaptea de luni spre marți, la Unitatera de Primire Urgențe (UPU) a Spitalului Județean de Urgență “Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare a fost adusă o persoană în stare gravă, cu agitație psihomotorie intensă. ”Pacientul a fost stabilizat la UPU, apoi internat la terapie intensivă. În prezent, starea acestuia s-a ameliorat” – a precizat dr. Dan Roman, medic șef UPU-SMURD Baia Mare. În primele 11 zile ale lunii iunie, la UPU au ajuns patru  pacienți după ce s-au intoxicat cu ciuperci.

Specialiștii reamintesc că simptomele intoxicației cu ciuperci se clasifică în funcție de perioada de incubație a tipului de ciuperci care provoacă intoxicația.

În cazul celor cu perioadă scurtă de incubație, simptomele apar foarte repede (15 minute-3 ore) de la consumul ciupercilor și se manifestă prin dureri abdominale, tegumente umede, pupilă micșorată, halucinații, tulburări nervoase, hipotensiune arterială, abundența salivației etc.

Mai gravă este situația în cazul intoxicației cu ciuperci cu incubație lungă. Semnele apar după 12 ore de la consum și se manifestă prin grețuri, vărsături, diaree, icter, tulburări neurologice, afecțiuni hepatice și renale, hemoragii. În aceste situații, este posibil ca, fără un tratament corespunzător, după două zile de la ingestie să se instaleze coma și, ulterior, decesul persoanei în cauză.

Dr. Dan Roman, medicul coordonator al Unității de Primire Urgențe a Spitalului Județean, recomandă populației să se prezinte la urgență, imediat ce identifică primele simptome.

 

Lasă un comentariu