Share
În 2018, în Maramureș, rata de donatori de organe la milionul de locuitori a fost de 2,7 ori mai mare decât media UE

În 2018, în Maramureș, rata de donatori de organe la milionul de locuitori a fost de 2,7 ori mai mare decât media UE

În cursul anului 2018, în cadrul Spitalului Județean de Urgență “Dr. Constantin Opriș” Baia Mare au avut loc prelevări de organe de la 13 donatori aflați  în moarte cerebrală. Criteriile de diagnostic pentru confirmarea morții cerebrale presupun mai multe investigații de specialitate. Examinările se repetă la un interval de 6 ore, acest interval crescând în funcție de vârsta pacientului  ( intervalul de timp între cele două examinări este cu atât mai mare cu cât vârsta acestuia este mai mică). Potrivit medicului coordonator al Programului de Transplant, dr. Adriana Stoicovici, medic primar ATI, s-au prelevat următoarele organe: rinichi  – 26; ficat  – 11; plămân –  3; cord – 2; os, țesut  – 1; piele – 1; cornee – 1. Trebuie precizat că datele de la nivel național la 31.08.2018, indicau doar 38 de donatori (incluzându-i pe cei din Maramureș).

 Maramureșul stă bine  foarte bine la indicele ”rata de donatori la milionul de locuitori

În 2017, în toată România au fost 65 de donatori (o rată de 3,25 de donatori la un milion de locuitori),  aproape jumătate față de  2016 – 124 (rată de 6,2 donatori la un milion de locuitori).  La nivel european, rata medie este de 10 donatori la un milion de locuitori.

Dacă luăm în calcul că, în 2018,  la Spitalului Județean de Urgență “Dr. Constantin Opriș” Baia Mare au fost 13 donatori, iar populația Maramureșului –  conform datelor ultimului recensământ din 2011 – este  de 478 659, rezultă că  la noi în județ,  rata este de 27 de donatori la milionul de locuitori, adică de 2,7 ori mai mare decât în UE. Rata are nevoie de unele ajustări – în sensul în care nu toți donatorii au fost din Maramureș  (vezi cazul sătmăreanului de 21 de ani, Ionuț Rareș, de la care organele au fost prelevate tot în spitalul băimărean). Chiar și așa rata de donatori e una de excepție și onorează atât județul, cât și echipa specializată în prelevarea de organe. La nivelul unității medicale, conform legislației, există un coordonator intra-spitalicesc de transplant, dr. Adriana Stoicovici, medic șef secție ATI și un Key Donation Person (KDP) –  dr. Andrei Mureșan, medic primar ATI. Înlocuitorii acestora sunt dr. Victor Bărbuș – medic specialist ATI, respectiv dr. Felicia Șerban -medic primar ATI.

Activitatea de prelevare și transplant se realizează în scop exclusiv terapeutic

”Prelevarea de organe, țesuturi și celule de origine umană și transplantul acestora se realizează  exclusive  în scop terapeutic și în mod gratuit, fără foloase materiale. Există o mare preocupare pentru donarea de organe, deoarece sunt persoane a căror unică șansă la viață este transplantul, iar un singur donator poate salva chiar  cinci  vieți. Astfel că, la nivelul Spitalului Județean de Urgență din Baia Mare există echipe medicale pregătite pentru aceste activități” – a declarat dr. Vasile Pop, managerul interimar al unității medicale

Lasă un comentariu