Share
După 30 de ani: La Spitalul Municipal Sighetu Marmației s-a reînființat Laboratorul de Anatomie Patologică

După 30 de ani: La Spitalul Municipal Sighetu Marmației s-a reînființat Laboratorul de Anatomie Patologică

După mai bine de 30 de ani, în cadrul Spitalului Municipal Sighetu Marmației s-a reînființat Laboratorul de Anatomie Patologică cu cele două compartimente: histopatologie și citologie.

A fost amenajat spațiul necesar și a fost achiziționată aparatură necesară funcționării în valoare 379.967 lei, investiția totală depășind valoarea de 500.000 lei. Activitatea laboratorului este coordonată de Dr. Oltean Dragoș-Nicolae, medic specialist anatomie patologica.

În urma investiției efectuate și a personalului existent în cadrul laboratorului se pot efectua:

  • examene histopatologice pentru piese de excizie chirurgicală;
  • biopsii sau materiale tisulare obținute la necropsii;
  • examene citologice ale lichidelor biologice sau frotiurilor cervico-vaginale.

Metodologia de lucru specifică prelucrării tisulare este realizată cu ajutorul unei aparaturi moderne certificată IVD, respectând astfel normele europene de dotare ale laboratoarelor de anatomie patologică, iar protocoalele de utilizare sunt optimizate după ghiduri elaborate de OMS.

Reînființarea Laboratorului de Anatomie Patologică aduce un beneficiu major calității actului medical din cadrul Spitalului Municipal Sighetu Marmației. Serviciile anatomo-patologice anterior externalizate către alte laboratoare din sistemul public sau privat, în prezent pot fi oferite integral de către laboratorul din cadrul spitalului.

Astfel, probele nu mai sunt supuse riscului de contaminare/deteriorare aferente transportului, timpul de la recoltare până la diagnosticul final este redus, iar proximitatea dintre medicul curant și anatomopatolog conduce la o comunicare optimă a contextului clinic al pacientului și o creștere subsecventă a concordanței anatomo-clinice, se precizează pe pagina spitalului.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu