Share
Două maramureșence propun soluții pentru ca să nu se mai repete criza de imunoglobulină

Două maramureșence propun soluții pentru ca să nu se mai repete criza de imunoglobulină

Criza de imunoglobulină în România e o realitate crudă, care are nevoie de soluții imediate. Dar și de o strategie pe termen lung, pentru ca să nu ne mai confruntăm cu așa ceva. Două maramureșence din domeniu se implică în această problemă: Sorina Pintea (ministrul Sănătății) și Simina Ardelean Timiș (președintele Colegiului Farmaciștilor Maramureș).

Sorina Pintea: ”Declanşarea mecanismului european de protecție civilă ne aduce cantităţile necesare pentru două luni”

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat azi dimineață la postul național de radio că, în mai puțin de o lună, speră că se va ”reuşi aducerea în ţară  imunoglobulinei necesare”. În același timp, se caută și soluții pe termen lung. ”Declanşarea mecanismului european de protecție civilă ne aduce cantităţile necesare pentru două luni. Ne-am gândit cum putem rezolva această problemă. Avem câteva variante, avem şi contractele în derulare și sper că vor începe distribuitorii să le onoreze. Ne-am gândit şi la variante pe termen lung. Le voi prezenta la momentul potrivit”. Ministerul Sănătăţii a explicat că discontinuităţile în aprovizionarea cu imunoglobulină au fost generate de retragerea de pe piaţă a producătorilor care asigurau peste 80% din necesar.

 

Simina Ardelean: ”Să se interzică exporturile care lasă pacienții fără medicație”

De ce se întâmplă acest lucru? Răspunsul la această întrebare este, de fapt, cauza acestei stări de fapt – demonstrează Simina Ardelean Timiș, președintele Colegiului Farmaciștilor Maramureș.

”Scăderea succesivă de prețuri la medicamente determină producătorii să le scoată din fabricație. E o problemă cu care ne confruntăm de multă vreme la multe medicamente. Intră zilnic pacienți în farmacii și ne cer anumite medicamente recomandate, de pildă, în bolile cardiovasculare. «De ce nu aduceți?» – suntem întrebați. Depozitele ne spun simplu: «nu avem». În cazul imunoglobulinei, cred că la această situație au concurat mai mulți factori: producția la nivel mondial a scăzut, posibil și prețul. În plus, ar trebui verificați și distribuitorii: ce cantități au intrat și dacă s-au făcut exporturi.  Depozitele fac averi imense din exportul de medicamente, în defavoarea pacientului român, chiar punând în pericol viața unora. Dincolo de libera circulație a mărfurilor, instituțiile statului ar trebui să interzică aceste exporturi care lasă pacienții fără medicație. Astfel de practici – care nu se regăsesc în alte state – ar trebui sancționate foarte aspru” – propune Simina Ardelean Timiș.

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu