Share
DONARE DE ORGANE. Viața unui borșean s-a stins, dar a salvat mai multe vieți

DONARE DE ORGANE. Viața unui borșean s-a stins, dar a salvat mai multe vieți

Vineri, 23 noiembrie, pe la ora 16.00, un tânăr de 34 de ani, din Borșa s-a angajat în traversarea neregulamentară a străzii  Unirii din oraș. ”A fost surprins şi accidentat de un autoturism condus de un bărbat de 41 ani. Şoferul nu se afla sub influenţa alcoolului” –  precizează comunicatul IPJ Maramureş.  Tânărul a fost transportat la Spitalul Județean de Urgență ”dr. Constantin Opriș” din Baia Mare.

”Un tânăr, victimă a unui accident rutier, a suferit un traumatism cranio-cerebral grav. Sâmbătă seara tânărul a intrat în moarte cerebrală, iar familia şi-a dat acordul pentru donarea de organe. Duminică, mai multe echipe au sosit în Baia Mare pentru a preleva organe: inima, ficatul, rinichii și plămânii. Procedura de prelevare a decurs normal”- a declarat dr. Andrei Mureșan, medic primar ATI.  Destinația organelor prelevate: ficatul și inima – Bucureşti; rinichii –  Cluj; plămânii – Olanda.

O viață s-a stins, dar altele vor fi salvate.  Reamintim că la începutul lunii s-au mai efectuat   prelevări de organe de la două persoane aflate în moarte cerebrală. De la un tânăr de 21 de ani s-au prelevat  inima, ficatul, plămânii și rinichii, iar de la un bărbat de  aproximativ 60 de ani – rinichii și ficatul. Cu prelevările din noiembrie, Maramureșul și-a consolidat poziția de județ-lider în privința donărilor de organe.

Donarea și transplantul de organe se realizează  exclusiv în scop terapeutic, fără foloase materiale

”Prelevarea de organe, țesuturi și celule de origine umană si transplantul acestora se realizează  exclusiv în scop terapeutic și în mod gratuit, fără foloase materiale. Există o mare preocupare pentru donarea de organe, deoarece sunt persoane a căror unică șansă la viață este transplantul, iar un singur donator poate salva chiar 5 vieți. Astfel că, la nivelul Spitalului Județean de Urgență din Baia Mare există echipe medicale pregătite pentru aceste activități” – a declarat dr. Vasile Pop, managerul interimar al unității medicale.

Spitalul Județean de Urgență Dr. Constantin Opriș din Baia Mare este acreditat pentru activitatea de prelevare de organe. La nivelul unității medicale, conform legislației, există un coordonator intra-spitalicesc de transplant, dr. Adriana Stoicovici, medic șef secție ATI și un Key Donation Person (KDP) –  dr. Andrei  Mureșan,  medic primar ATI. Înlocuitorii acestora sunt dr. Victor Bărbuș– medic specialist ATI, respectiv dr.  Felicia Șerban – medic primar ATI.

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu