Share
Doar 20% dintre pacienții care ajung la UPU reprezintă cazuri de urgență

Doar 20% dintre pacienții care ajung la UPU reprezintă cazuri de urgență

Unitatea Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare este supraaglomerată. În medie, într-o zi se prezintă pentru consult peste 200 de persoane. Din păcate, mulți aleg acest serviciu pentru că este mai ușor de ajuns la un consult de specialitate.

Mulți pacienți cu boli cronice merg la UPU

”Media pe zi a pacienților care apelează la serviciile de urgență este de peste 200. Dintre aceștia, doar o proporție de aproximativ 20% reprezintă urgențe reale, care se și internează. O altă proporție de 20% sunt situații care se rezolvă în UPU fără a fi necesară internarea bolnavilor. Restul de 60% din cei care solicită serviciile acestei unități nu constituie urgențe. Cele mai frecvente situații de non-urgențe sunt bolile cronice, pentru care pacienții trebuie să se prezinte în ambulatoriul spitalului, cu bilet de trimitere de la medicul de familie și programare. Există, de asemenea, cazuri care ajung la urgență cu dureri pe care le acuză de câteva zile sau chiar săptămâni, fără a fi consultate, în prealabil, serviciile medicului de familie sau ale medicilor din ambulatoriul integrat”, a explicat Vasile Pop, manager interimar al spitalului băimărean. Foarte adevărat, după cum și cetățenii au dreptate când spun că sunt nemulțumiți de actualul sistem de sănătate, în condițiile în care la medicul de familie se întâmplă să stai pentru un consult câteva ore bune, iar la specialist ai de așteptat luni întregi.

Se preconizează o creștere a numărului solicitărilor în august

Problema este că prezentarea la UPU a pacienților care nu constituie urgență supraaglomerează serviciul. “Timpul mediu de așteptare este de 30 de minute. Este important să se înțeleagă faptul că bolnavii care așteaptă nu sunt urgențe majore. Acestea nu se opresc în triaj, ci intră direct în atenția specialiștilor. Urgențele au prioritate. Timpul de așteptare este mai mare pentru pacienții care nu constituie urgență”, declară dr. Dan Roman, medic primar medicină de urgență, coordonatorul UPU-SMURD din cadrul Spitalului Județean.

Reprezentanții spitalului apreciază că pentru luna august se preconizează o creștere a numărului solicitărilor. Doar în noaptea de 4 spre 5 august, spre exemplu, în timpul unei gărzi de 12 ore, 3 medici au consultat 120 de pacienți, în timp ce în 5 august, în tura de zi, au trecut pragul UPU 150 de persoane.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu