Haos juridic înainte de alegerile prezidențiale - 10 ore în urmă
Distincție: Părintele Bogdan Ciocotișan din Dumbravița a primit Ordinul „Crucea Justinian Arhiepiscopul” - 10 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: Întâlnirea cu Maica Domnului ne poate schimba viața! – scurtă meditație la Praznicul închinat Izvorului Tămăduirii - 10 ore în urmă
Acțiune în Munții Maramureșului a salvamontiștilor pentru salvarea a doi ucraineni - 12 ore în urmă
80 de mașini trase pe dreapta și 21 de amenzi - 13 ore în urmă
Gabriel Enache: „Fiecare poveste, fiecare proză a lui Marian Ilea este totodată o expunere multicoloră a vieții” - 14 ore în urmă
Investiție majoră în sport la Tăuții Măgherăuș - 15 ore în urmă
Teatrul Ararat Baia Mare sărbătorește 18 ani de la prima premieră din repertoriu - 15 ore în urmă
Programul de studii Arte Plastice – Pictură din cadrul CUNBM participă la Sesiunea Internațională de Comunicări Științifice Studențești – Nord, ediția a VII-a - 15 ore în urmă
Sărbătoarea Sfântului Ierarh Iosif Mărturisitorul la Sighetu Marmației - 15 ore în urmă
Cum pot fi recunoscute roșiile din piață, tratate cu pesticide
Odată cu sosirea sezonului legumelor de primăvară, specialiștii avertizează asupra pericolului existent în piețe. Reprezentanții Autoritatății Naționale Sanitare, printr-o analiză recentă au constatat că, 40% dintre legumele românești au urme de pesticide iar în cazul fructelor, se depășește procentul de 58%, conform Capital. Pe piață se găsesc și roșii crescute natural dar, cumpărătorii trebuie să știe cum să le recunoască.
Cum facem diferența între o tomată naturală și una cu pesticide
Roșiile tratate cu pesticide sunt tari la palpare iar dacă sunt tăiate, se observă că sunt seci. Acestea rezistă până la două săptămâni.
O tomată netratată este perisabilă, suculentă și rezistă doar două, trei zile.
Pesticidele nu sunt prezente doar în coajă, pătrunzând până în miezul legumei. Ele sunt substanţe sau combinaţii de substanţe care au efecte negative pentru dăunătorii vii ai omului şi ai resurselor necesare vieţii omului. Pesticidele ajung în corpul omului pe multe căi, cele mai importante fiind consumul de alimente tratate / contaminate cu pesticide, consumul de apă potabilă contaminată. Pot pătrunde și prin respiraţie şi absorbţia prin piele. Consumul de alimente este de departe calea cea mai importantă, cu mult peste consumul de apă şi respiraţie.
Statisticile prezentate, precum şi urmările consumului de fructe şi legume pline de pesticide ne arată că situaţia este una de siguranţă naţională, date fiind problemele de sănătate pe care le poate genera.
Lăcrimioara ZOTA