„Pomul Raiului”, la Filiala Traian a Bibliotecii Județene - 3 ore în urmă
Moștenirea lui Ilie Lazăr a fost cinstită la Giulești cu personalități marcante ale culturii și istoriei - 5 ore în urmă
Restricții de circulație în Baia Mare pentru desfășurarea paradei colindătorilor din cadrul evenimentului „Crăciun în Maramureș” - 5 ore în urmă
CSM Sighet vine cu trei puncte de la Bihorul Beiuș - 6 ore în urmă
16 decembrie 1989 – Începutul Revoluției Române - 7 ore în urmă
Workshop-ul „Comunicarea- de la transmitere la relație. O aplicare în leadership” a avut loc la Facultatea de Litere a Centrului Universitar Nord Baia Mare - 7 ore în urmă
CS Minaur și-a aflat adversara din sferturile Cupei României - 8 ore în urmă
Sunteți invitați la lansarea volumului „Troițele din județul Maramureș- Un tezaur de artă populară uitat” - 8 ore în urmă
Noi cete de colindători au poposit la Catedrala Episcopală din Baia Mare - 8 ore în urmă
Cercetări într-un dosar de zoofilie în Maramureș - 9 ore în urmă
Cum pot fi recunoscute roșiile din piață, tratate cu pesticide
Odată cu sosirea sezonului legumelor de primăvară, specialiștii avertizează asupra pericolului existent în piețe. Reprezentanții Autoritatății Naționale Sanitare, printr-o analiză recentă au constatat că, 40% dintre legumele românești au urme de pesticide iar în cazul fructelor, se depășește procentul de 58%, conform Capital. Pe piață se găsesc și roșii crescute natural dar, cumpărătorii trebuie să știe cum să le recunoască.
Cum facem diferența între o tomată naturală și una cu pesticide
Roșiile tratate cu pesticide sunt tari la palpare iar dacă sunt tăiate, se observă că sunt seci. Acestea rezistă până la două săptămâni.
O tomată netratată este perisabilă, suculentă și rezistă doar două, trei zile.
Pesticidele nu sunt prezente doar în coajă, pătrunzând până în miezul legumei. Ele sunt substanţe sau combinaţii de substanţe care au efecte negative pentru dăunătorii vii ai omului şi ai resurselor necesare vieţii omului. Pesticidele ajung în corpul omului pe multe căi, cele mai importante fiind consumul de alimente tratate / contaminate cu pesticide, consumul de apă potabilă contaminată. Pot pătrunde și prin respiraţie şi absorbţia prin piele. Consumul de alimente este de departe calea cea mai importantă, cu mult peste consumul de apă şi respiraţie.
Statisticile prezentate, precum şi urmările consumului de fructe şi legume pline de pesticide ne arată că situaţia este una de siguranţă naţională, date fiind problemele de sănătate pe care le poate genera.
Lăcrimioara ZOTA
















