Share
Caz deosebit, gestionat de medicii băimăreni în colaborare cu colegii lor din Italia

Caz deosebit, gestionat de medicii băimăreni în colaborare cu colegii lor din Italia

Dănuț Mureșanu, medicul șef al Secției Chirurgie Generală a Spitalului Județean ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare, a arătat că secția pe care o coordonează se confruntă cu numeroase cazuri complexe. Unul dintre acestea se referă la  o pacientă cu vârsta de peste 50 de ani, venită din Italia, care s-a internat la spitalul din Baia Mare cu o colică biliară (colecistită acută), spre sfârșitul lunii august. Potrivit medicului șef al Secției Chirurgie Generală, s-a propus varianta operației, însă în urma discuțiilor purtate a aflat că,  în străinătate, bolnava a mai suferit două intervenții  -e adevărat, minore -, iar după fiecare operație a făcut o tromboembolie pulmonară, care implică un risc vital major.

”În peste 95% dintre cazurile de tromboembolie pulmonară, pacienții decedează. Bolnava internată pe secția noastră a depășit efectele postoperatorii ale primelor două intervenții într-o clinică din Italia, unde există o subclinică de embolie pulmonară. În situația unei a treia intervenții, s-a luat foarte serios în calcul  probabilitatea ca pacienta să decedeze postoperatoriu. Asta pentru că operația la care ar trebui supusă este una cu risc mediu,  spre  deosebire de cele  anterioare, care au fost operații cu risc minor. Am discutat riscurile operatorii și postoperatorii și am decis un tratament conservativ, respectiv medicamentație și regim alimentar. Evoluția ulterioară a fost favorabilă. În acest interval s-a luat legătura cu clinica din Italia, unde pacienta a suferit intervențiile anterioare. Din nefericire, niciun medic nu a putut da garanții că, în urma unei noi intervenții, nu va suferi o tromboembolie pulmonară” –  a relatat atunci doctorul Dănuț Mureșanu.

Potrivit medicului, pacienta a venit la câteva controale, mai  ales că evoluția bolii este imprevizibilă. Ea acceptase ideea de a fi operată aici, dar nu și perspectiva de a fi operată în Italia. Dar a înțeles riscurile intervenției și a respectat tratamentul prescris. Din fericire, pacienta a răspuns  și răspunde bine la tratamentul conservativ. E un caz foarte interesant, aflat în prezent în bună evoluție… ” – a apreciat  medicul șef al Secției Chirurgie Generală, după  câteva săptămâni de tratament.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu