Prețuri plafonate la unele alimente, până la finalul anului. Legea a fost promulgată - 16 minute în urmă
Se schimbă criteriile de acordare a burselor pentru elevi - 1 oră în urmă
14 elevi de la Colegiul de Arte din Baia Mare au obținut premii la etapa zonală a Olimpiadei Naționale de Interpretare Instrumentală pentru învățământul gimnazial - 2 ore în urmă
A început sezonul: Pompierii atrag atenția asupra incendiilor de vegetație uscată - 2 ore în urmă
Facturi achitate cu cardul, direct la poștaș - 3 ore în urmă
Liturghia Darurilor înainte sfințite la Parohia Ortodoxă Botiza - 3 ore în urmă
CS Minaur Baia Mare, victorie și calificare - 3 ore în urmă
Când vom trece la ora de vară - 3 ore în urmă
La Planetariul Baia Mare: Serată cultural-științifică dedicată centenarului planetariului modern - 4 ore în urmă
Concert de pricesne la Mănăstirea „Cuvioasa Parascheva” din Strâmtura - 4 ore în urmă
Sfatul medicului: alimentația de vară, bazată pe legume și fructe proaspete
Medicii recomandă schimbarea alimentației în perioada verii. Carnea trebuie consumată mai rar, în schimb trebuie acordată o atenție sporită legumelor și fructelor proaspete.
”În această perioadă avem la dispoziție legumele și fructele proaspete, autohtone. Recomand consumul lor în stare crudă, deoarece își păstrează în proporție mult mai mare vitaminele și mineralele. În plus, enzimele sunt prezente doar în produsele crude, prin prepararea termică aceste substanțe, cu un important rol în procesele metabolice ale organismului, fiind distruse. Recomand, de asemenea, fructele proaspete, de sezon, la fel, nestropite cu substanțe chimice. Și sucurile de fructe sunt sănătoase, dar sunt sărăcite de fibre, atât de necesare pentru un tranzit intestinal normal și în combaterea constipației. Important este și să nu se exagereze cu consumul de carne. Se obișnuiște să se mănânce carne de trei ori pe zi, dar se recomandă consumul de trei ori pe săptămână”, spune dr. Eva Vincze, medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice din cadrul Spitalului Județean dr. Constantin Opriș .
Ea atrage atenția că alimentația clasică a românilor este foarte bogată în hidrați de carbon (pâine, paste făinoase, cartofi), și că trebuie să-i înlocuim cu cereale integrale, linte, năut, hrișcă, mei, quinoa (denumire populară ”talpa gâștei”), alături de fasole și mazăre. Și încă ceva: hidratarea este foarte importantă, apa plată și cea de fântână fiind recomandate de medicul specialist, care ne mai spune să evităm sucurile colorate din comerț și să limităm consumul de alcool.