S-a sărbătorit hramul Mănăstirii Baia Borșa - 1 oră în urmă
Amintirile care se întorc doar seara - 3 ore în urmă
„Muzica este stilul meu de viață” – Adina Dunca, un munte de talent confirmat de premii excepționale - 4 ore în urmă
7 decembrie – ziua în care România a pierdut moștenirea lui Brâncuși - 5 ore în urmă
Concertul solemn de colinde „Domnul pe Pământ”, de la Catedrala Episcopală din Baia Mare, ajunge la cea de-a XXI-a ediție - 5 ore în urmă
Rezultate foarte bune pentru CSM Baia Mare la Cupa României Fitness Challenge – cadeți - 6 ore în urmă
Inițiativă rară a Penitenciarului Baia Mare – deținuți la masă cu familiile lor, în afara unității - 6 ore în urmă
Un eveniment de rezonanță internațională la Academia Română, Filiala Cluj-Napoca - 7 ore în urmă
Viktor Orbán se pregătește pentru „lumea de după război” - 9 ore în urmă
Autoturism furat din Ucraina, descoperit la Punctul de Trecere Siret - 9 ore în urmă
Sfatul medicului: alimentația de vară, bazată pe legume și fructe proaspete
Medicii recomandă schimbarea alimentației în perioada verii. Carnea trebuie consumată mai rar, în schimb trebuie acordată o atenție sporită legumelor și fructelor proaspete.
”În această perioadă avem la dispoziție legumele și fructele proaspete, autohtone. Recomand consumul lor în stare crudă, deoarece își păstrează în proporție mult mai mare vitaminele și mineralele. În plus, enzimele sunt prezente doar în produsele crude, prin prepararea termică aceste substanțe, cu un important rol în procesele metabolice ale organismului, fiind distruse. Recomand, de asemenea, fructele proaspete, de sezon, la fel, nestropite cu substanțe chimice. Și sucurile de fructe sunt sănătoase, dar sunt sărăcite de fibre, atât de necesare pentru un tranzit intestinal normal și în combaterea constipației. Important este și să nu se exagereze cu consumul de carne. Se obișnuiște să se mănânce carne de trei ori pe zi, dar se recomandă consumul de trei ori pe săptămână”, spune dr. Eva Vincze, medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice din cadrul Spitalului Județean dr. Constantin Opriș .
Ea atrage atenția că alimentația clasică a românilor este foarte bogată în hidrați de carbon (pâine, paste făinoase, cartofi), și că trebuie să-i înlocuim cu cereale integrale, linte, năut, hrișcă, mei, quinoa (denumire populară ”talpa gâștei”), alături de fasole și mazăre. Și încă ceva: hidratarea este foarte importantă, apa plată și cea de fântână fiind recomandate de medicul specialist, care ne mai spune să evităm sucurile colorate din comerț și să limităm consumul de alcool.















