Share
Acupuncturista Andrada Pop nu e deloc deranjată că e născută în aceeași zi cu Nicolae Ceaușescu

Acupuncturista Andrada Pop nu e deloc deranjată că e născută în aceeași zi cu Nicolae Ceaușescu

A fost campioană europeană la taekwondo, la categoriile de vârstă 17 și 18 ani și componentă a lotului național. A urmat la Timișoara Facultatea de Educație Fizică și Sport, specializarea Kinetoterapie și Motricitatea Specială. A luat-o pe urmele tatălui ei, dr.  Marius Pop, și s-a specializat în acupunctură la Nanjing. Destul de devreme, din moment ce la absolvirea cursului din China avea 24 de ani și, la acea vreme, era cea mai tânără tânără acupuncturistă din lume. Dar a continuat să învețe. Așa că, recent, în cadrul programului ”Confucius” (echivalentul asiatic al europeanului Erasmus), Andrada Pop  și-a luat atestatul de cunoaștere a limbii chineze cu nota 9.01. Un rezultat pentru care statul chinez îi oferă o săptămână gratuită de adâncire a cunoștințelor în Shanghai. Într-un fel, e un  cadou pe care și l-a făcut singură de ziua ei. E născută în 26 de ianuarie și nu e deloc deranjată că în aceeași zi a fost născut și Nicolae Ceaușescu. În fond, și fostul președinte a avut o relație bună cu China, așa cum are și ea acum

Andrada și Marius Pop – apreciați de o personalitate a Chinei

Zhang Zhi Peng e o personalitate a  Chinei: a fost translator  de limba română pentru doi președinți ai Chinei, apoi senior editor la cel mai mare cotidian din China.  În urmă cu 18 ani, domnia sa a fost prezent la inaugurarea cabinetului de acupunctură, situat în Baia Mare, pe strada Nicolae Titulescu. Am avut prilejul să port un scurt dialog telefonic pe tema prezenței sale din 2000.  Într-o limbă română impecabilă mi-a spus: ”Am stat două zile în Baia Mare și am fost impresionat de faptul că e un oraș frumos, curat și cu multă verdeață, iar oamenii sunt foarte calzi și primitori” – își amintește Zhang Zhi Peng.

”Îl apreciez foarte mult pe dr. Marius Pop, fiindcă e pasionat de medicina chineză tradițională, în care s-a specializat în două rânduri la Nanjing. E un medic format la școli bune, cu o bază solidă și cu o vastă experiență practică. Mă bucur că și fiica sa, Andrada,  i s-a alăturat. Împreună, cei doi vor contribui la creșterea serviciilor și beneficiilor pe care le oferă acupunctura” – spune cel care a rămas în relații de strânsă prietenie cu acupuncturiștii băimăreni. Cum dr. Marius Pop i-a lansat invitația de a revedea Baia Mare, l-am întrebat  dacă nu-l tentează o nouă vizită. ”Mă tentează, dar am 82 de ani și unele probleme de sănătate, așa că nu m-aș aventura la o asemenea călătorie” – a răspuns Zhang Zhi Peng, cu o voce cu mult mai tânără decât vârsta din buletin.

Dar, poate că îl va vizita Andrada  Pop, în  săptămâna oferită de statul chinez, prin programul ”Confucius”. Oricum, după ce-și va sărbători – prin muncă – ziua de naștere. Dar pentru asta, urările de ”La mulți ani” pot să curgă mai ceva decât ninsorile din ultima vreme.

Lasă un comentariu