Share
”97% dintre cazurile care au fost confirmate cu coronavirus s-au vindecat”- ne liniștește dr. Rareș Pop

”97% dintre cazurile care au fost confirmate cu coronavirus s-au vindecat”- ne liniștește dr. Rareș Pop

Directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Maramureș, Rareș Pop, a explicat, în cadrul unei conferințe de presă, că populația nu trebuie să se panicheze nici  chiar dacă se vor confirma cazuri în perioada următoare.                                                         

“Eu sper să nu se întâmple, dar din punct de vedere epidemiologic și al evoluției virusului și al circulației acestuia s-ar putea să avem, în viitorul apropiat, și în România, cazuri confirmate de coronavirus, dar lucru care nu trebuie să sperie sau să panicheze. Peste 97% din cazurile care au fost confirmate cu coronavirus s-au vindecat. Într-adevăr, patologia este destul de agresivă în cazul persoanelor care au imunitate compromisă, cu sindrom de imunodeficiență, alte patologii, respectiv comorbidități asociate, în special la populația cu vârsta de peste 70 de ani” – a declarat Rareș Pop, directorul DSP Maramureș.

Autoritățile maramureșene vor pregăti șase spații de izolare/carantinare pentru eventualitatea în care unii conaționali se vor întoarce din zona afectată a Italiei. Acestea vor fi situate în aria perimetrală a spitalelor sau în spațiile pregătite de administrațiile locale și care sunt conforme cu procedura în astfel de situații. Spațiile vor fi în zonele Baia Mare, Sighetu Marmației, Valea Chioarului, Vișeu de Sus, Borșa, respectiv Moisei. Acestea vor găzdui  în total 155 de locuri, însă numărul ar putea fi suplimentat în caz de nevoie.

Situație specială în Borșa, din cauza dezinformărilor

În zona afectată de coronavirus în Italia muncesc aproximativ 2.000 de maramureșeni, majoritatea din proximitatea Borșei. Sunt semnale că mulți dintre ei s-ar întoarce acasă de teama epidemiei. Este și motivul pentru care astăzi, în Borșa au circulat, atât în oraș cât și pe rețelele de socializare, știri dintre cele mai diverse; dar toate false și infirmate de primarul  Borșei.

”Precizez că nu sunt persoane infectate sau care prezintă  simptome de Coronavirus în Borșa. Nu a venit niciun elicopter pentru a prelua vreo persoană infectată cu acest virus. Nu a fost în Borșa secretatul de stat Raed Arafat. Nu este cazul să inducem panică! Nu este cazul să dezinformăm! Nu este cazul să ne impacientăm!  Vă îndemn la calm, la colaborare și sprijin” – a recomandat Sorin Ion Timiș.

“Am identificat un astfel de spațiu într-o clădire adiacentă Spitalului de Recuperare. Va avea spațiu de dormit și de luat masa. Vom putea găzdui aici aproximativ 30-40 de persoane care vin din zonele cu cazuri confirmate de coronavirus, pentru care se va institui carantină. În cazul în care vor fi pacienți cu virusul confirmat, ei nu vor fi aduși aici” – a declarat Sorin Ion Timiș. Primarul orașului Borșa chiar a creat un pe Facebook grupul ”Sprijin pentru sănătatea borșenilor din Italia”, vezi  aici.   (C.Ț.)

 

 

Lasă un comentariu