Share
35 de noi cazuri de cancer de piele înregistrare în  nici șase luni

35 de noi cazuri de cancer de piele înregistrare în nici șase luni

35 de cazuri noi de cancer de piele (27 epitelioame și 8 melanoame maligne) au fost diagnosticate în primele 6 luni ale acestui an la Spitalul Județean de Urgență “Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare. Principalul factor de risc pentru cancerul de piele, dincolo de predispoziția genetică, este expunerea prelungită la radiațiile ultraviolete (UV); atât din radiațiile solare UV, cât  pși cele provenite  din surse artificiale, cum ar fi luminile folosite în saloanele de bronzat (solarii).

Dacă este depistat în faza incipientă, șansele de vindecare sunt foarte mari (în cazul epitelioamelor, chiar de 100%). Tratamentul cancerului de piele este, în general, chirurgical. Chiar dacă se vindecă, se impune o supraveghere medicală periodică, existând riscul recidivei.

Pentru a preveni apariția cancerului de piele, iată recomandărille făcute de dr. Adela Cadar, medic primar dermatovenerologie în cadrul Spitalului Județean de Urgență din Baia Mare:

  • evitarea expunerii la soare, între orele 11.00 și 16.00;
  • folosirea cremelor de protecție SPF 50+;
  • purtarea pălăriilor și a ochelarilor de soare;
  • evitarea expunerii la soare a copiilor mici, a persoanelor vârstnice sau a celor care suferă de anumite probleme de sănătate;
  • evitarea expunerii la soare a celor care urmează un tratament cu medicamente fotosensibilizante, precum antibiotice, hipoglicemiante, hipotensive, anxiololitice etc.

Este indicat să consultați medicul sau farmacistul dacă urmați un tratament medicamentos, înainte de a vă expune la soare!

 

Lasă un comentariu