Share
27 de cadre medicale au finalizat primul modul al devenirii de educatori perinatali

27 de cadre medicale au finalizat primul modul al devenirii de educatori perinatali

La inițiativa medicului șef al secției de Neonatologie, dr. Margareta Pîrvănoiu, Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare, în parteneriat cu Asociația SAMAS,  a demarat o acțiune de pregătire a cadrelor medicale, în vederea certificării ca educatori perinatali, care cuprinde patru module:

  • nutriție perinatală
  • alăptare
  • fiziologia sarcinii și a perioadei perinatale
  • naștere naturală și naștere medicalizată

Trei medici, 23 de asistenți medicali și un psiholog, care activează în secțiile de Neonatologie sau Pediatrie, au finalizat cu bine  primul modul.

”De nenumărate ori, am văzut pe rețelele de socializare informații, mai mult sau mai puțin exacte, despre perioada perinatală. Este foarte important ca persoanele care educă mamele și viitoarele mame să fie certificate pentru a putea furniza informații de actualitate, legate de acest subiect. Prima sesiune, cea de nutriție perinatală, ne-a adus în actualitate importanța alimentației pe parcursul sarcinii, diversificarea alimentației sugarului, alimentația copilului în primii 2 ani de viață, principii de alimentație sănătoasă a copilului cu vârsta mai mare de 2 ani, dar și importanța unei comunicări eficiente. Comunicarea între medic și mame, controalele efectuate atât în perioada sarcinii, cât și perinatală sunt foarte importante. Trebuie eliminată teama de a adresa întrebări specialistului, totul se învață pas cu pas”, a  precizat  dr. Margareta Pîrvănoiu.

Pentru a dobândi calificarea de educator perinatal,  cadrele medicale care fac parte din acest program vor parcurge toate cele patru module, urmate de un examen complex, până la finalul lunii mai.

Obiectivul programului este de a sprijini accesul cadrelor medicale la informații de actualitate, legate de perioada perinatală, pentru a putea oferi gravidelor și mamelor servicii de sănătate maternă în primele 1000 de zile.

Lasă un comentariu