Share
Punctuația salvează reputația?

Punctuația salvează reputația?

Ștefan Mariș  s-a aflat ani buni în fruntea Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale. Între timp și-a luat doctoratul, a ridicat ștacheta revistei ”Memoria Ethnologica” editată de centru și și-a făcut și niscaiva dușmani. Ca atare, au încercat să-l schimbe din funcție doi președinți de Consiliu Județean: Mircea Man și Gabriel Zetea (impulsionat de vicele pe cultură, Doru Dăncuș).

Actuala conducere CJ a încercat să-l luxeze legal, dându-i doar nota 8.00 la evaluarea finală a managementului pentru perioada 2012-2016, în condițiile în care minimul pentru a rămâne în funcție era de 8.50. De aici ai început un șir de procese între directorul Ștefan Mariș și CJ Maramureș, pe care le-a câștigat, câtă vreme a avut un avocat performant (Marin Brăgaru). Când s-a crezut deja câștigător și a lăsat garda (și avocatul) jos, Mariș a pierdut la Curtea de Apel Cluj, în primăvara acestui an. A fost momentul mult așteptat pentru a se iniția mult dorita – de către o bună parte din conducerea CJ – fuziune cu Școala Populară de Artă ”Liviu Borlan”. Una făcută cu greu, cu proteste în stradă, cu mesaje de susținere a școlii venite din țară și din lume. Dar s-a creat o instituție mai mare – Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale ”Liviu Borlan” Maramureș – la care, în mod evident, și directorul e mai mare.

Cine credeți că a fost singurul candidat și – culmea – a și câștigat postul? Ștefan Mariș, luptătorul cu CJ, inclusiv prin procese în instanță. Fiind la o instituție ce se ocupă și de conservarea și promovarea culturii tradiționale, precis că și-a reamintit o zicere din înțelepciunea populară: ”fă-te frate cu dracu’ până treci puntea” (sau, mă rog, examenul). Cert e că Mariș a obținut nota 9,28. Cu ce și-a îmbunătățit el pregătirea de la acel 8 din 2017- notă care-l trimitea la plimbare din fotoliul de director, dacă evaluarea nu era contestată în instanță – de i-a crescut nota cu mai bune de un punct? Cu puțină … punctuație. Dacă în  2017, Mariș  scria: ”Așa este șefu’, n-are rost să ne ascundem”,  în 2019 a fost învățat să scrie cum trebuie: ”Așa este, șefu’! N-are rost să ne ascundem”.  Nu e prea sigur că ”punctuația i-a salvat reputația”, însă ceva mai cert e că i-a putut salva funcția. Și securiza o revistă valoroasă precum e ”Memoria Ethnologica”.

Faptul că doi opozanți pe față ai CJ – Ștefan Mariș (vezi foto – parcă ar spune ”astăzi e bine să cunoști tabloul exact și de aproape;  al situației, desigur”) și Lucian Iluț – au ajuns șefi la structuri din subordinea CJ (la Centru, respectiv la Școala Populară) arată cât de tare s-a dorit această fuziune la nivelul conducerii CJ. Și s-a dat la pace, căci niște procese puteau amâna fuziunea până după alegerile locale din 2020, când nu se știe ce conducere va veni în loc…

Foto: Vasile Tivadar

A. D. VERESCU


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu