Share
Balada unui creier mic sau ce zăpăceli mai apar prin manuale

Balada unui creier mic sau ce zăpăceli mai apar prin manuale

S-a tot scris, în ultima vreme, prin presă despre o sumedenie de greșeli care și-au așternut culcuș prin manuale școlare din varii materii. Cei care au pritocit aceste cărțulii au găsit tot soiul de scuze, care mai de care mai mucegăite. Să muți, de pildă, într-un manual de geografie o insulă în altă parte a globului decât unde obișnuiește ea să sălășluiască în tihnă și fără să deranjeze pe nimeni e semn că s-a dereglat busola chivernisitorului de carte de școală.

Apropo de astfel de zăpăceli, o învățătoare din Petroșani a scris, revoltată, pe Facebook, că ”Balada unui greier mic”, de George Topîrceanu, a fost ciufulită rău (ea a folosit termenul ”masacrată” și nu e deloc departe de adevăr) într-un manual de clasa a doua. Onor autorii – poate pizmași din pricina faimei scriitorului – s-au găsit ei să schimbe niște cuvinte prin versuri. Și-au luat totuși marja de precauție, la titlul poeziei scriind ”după” George Topîrceanu, iar nu ”de”. Oricum, să te-apuci să prelucrezi o astfel de poezie sună ca-n ”Balada unui creier mic”, dacă tot e să ne jucăm de-a modificarea.

Rămâne să mai găsim prin manuale și alte modificări, de genul scurtării unor poezii care par prea lungi pentru unii autori de carte școlară. De pildă, ”Scrisoarea a III-a” ar putea avea varianta de manual: ”Tu ești Mircea? / Nu”. Și gata. Sau ”El Zorab”, poemul lui Coșbuc, s-ar putea termina și el mult mai repede: ”Sunt, pașă, neam de beduin… / Bine, mă, lasă, hai pa!”.

Sursa foto: Facebook

Horia AVRAM      

Lasă un comentariu