Share
Un  nou partid de (poziția) 10 are deja  filială în Maramureș

Un nou partid de (poziția) 10 are deja filială în Maramureș

Printre partidele care s-au înscris în cursa pentru alegerile europarlamentare, la poziția 10 pe buletinele de vot apare: Partidul Social Democrat Independent.

Formațiunea se declară continuatoarea  Partidului Social Democrat Independent (PDSI), înființat în mai 1946, de către o parte din foștii membri ai Partidului Social Democrat.  Aceștia – în funte cu liderul Constantin Titel Petrescu – părăsiseră PSD după congresul din decembrie 1945, fiindcă nu au acceptat alianța cu Partidul Comunist Român, hotărâtă la acel congres.   În manifestul de atunci, se arăta că PSDI  este promotorul adevărat al social-democrației românești.

Așa ceva susține pe site-ul său și  noua formațiune, care declară  că e singurul partid autentic de stânga din România. PSDI a fost înscrisă în Registrul Partidelor din România abia în noiembrie 2018. Asta datorită contestărilor în lanț de la înregistrare, căci la OSIM denumirea a fost înregistrată încă din 2015, de către Oana- Niculescu-Mizil și  Ana Maria Cătănuță, consiliera de atunci a lui Mircea Geoană.

Rivulus Dominarum

Desigur, PSDI mizează pe cohorta de nemulțumiți din PSD, care – din diverse motive – nu pot opta pentru Pro România. Și  marșează mult  pe Independent-ul din denumire, care vrea să sublinieze că aici opiniile și ideile sunt respectate și nu sunt deloc premise pentru un partid de lider sau o construcție dictatorială. Iar în spiritul tradiției PSDI din 1946, nici comuniști nu ar  putea pune piciorul în acest partid. Strategia pare că dă roade, căci și în Maramureș s-a constituit o filială, care are deja câteva sute de adeziuni.

Realizând că astfel de demersuri – gen Pro Romania (ajunsă partid parlamentar și cotat în sondaje la circa 10%), România Unită, PSDI – erodează marele PSD, reprezentanții acestuia au acuzat că  PSDI mizează pe confundarea siglelor. Deși trei trandafiri sunt greu de confundat cu unul singur (cam cum era al fostului PD sau este al unor partide laburiste din Europa).

Oricum, dacă presiunea e mare în PSD, o nouă supapă la îndemână a apărut în peisajul politic românesc. Ca atare, o explozie/implozie în PSD e improbabilă, dezumflarea făcându-se pe alte căi.

Lasă un comentariu