Share
Premieră în istoria post-decembristă: pentru întâia dată, un candidat social-democrat la președinție se clasează pe locul 3 în Baia Mare

Premieră în istoria post-decembristă: pentru întâia dată, un candidat social-democrat la președinție se clasează pe locul 3 în Baia Mare

După turul I al alegerilor prezidențiale din 2014, presa națională spunea că, în Baia Mare, Victor Ponta a fost bătut măr de către Iohannis, deși obținuse 27,68%.  Cam ce s-ar putea spune acum de candidatul PSD, Viorica Dăncilă, care a obținut în Baia Mare 12,86%, mai puțin de jumătate  din voturile  lui Victor Ponta. Și asta cu toate măsurile conducerii județene a social-democraților de a revitaliza activitatea organizației băimărene.

În Baia Mare, Dăncilă a obținut  o treime din voturile lui Iohannis

În martie 2019, liderii Gabriel Zetea, deputatul Călin Matei (proaspăt uns președinte interimar la organizația băimăreană) și secretarul de stat în Ministerul Tineretului și Sportului (MTS), Cosmin Butuza susțineau o conferință de presă în care au vorbit despre noua șansă de renaștere a filialei PSD Baia Mare. ”Este o organizație foarte greu de gestionat, care trebuie adusă mult mai sus decât este astăzi” – remarcau cei din noua garnitură interimară de conducere a filialei băimărene. După rezultalele obținute în primul tur al alegerilor prezidențiale, obiectivul propus în anotimpul renașterii  a fost atins pe jumătate. Dar cu semnul minus,  dacă de la 27,68% s-a ajuns la 12,86%. Candidatul PSD, Viorica Dăncilă, a obținut în Baia Mare 7165 de voturi, adică o treime din cât a adunat Iohannis. Dar a obținut și o premieră pentru un candidat PSD la președinție: clasarea pe locul trei în Baia Mare, pentru întâia dată în istoria  alegerilor prezidențiale post-decembriste.

Iată și scorurile înregistrate în Baia Mare, unde s-au înregistrat 55 699 voturi valabil exprimate (precizăm că nu sunt rezultatele oficiale validate).

  • Klaus Iohannis  – 37,35 %   (20.804 voturi)
  • Dan Barna         – 19,79 %  (11.029 (voturi)
  • Viorica Dăncilă   – 12, 86 % ( 7.165  voturi)
  • Mircea Diaconu  –  7,91 %   ( 4.410 voturi)

La județ, o altă premieră: candidatul PSD a luat cam jumătate din voturile candidatului PNL

La nivel de județ, în turul I al alegerilor prezidențiale din 2014, Klaus Iohannis s-a impus în fața lui Victor Ponta doar cu vreo 162 de voturi în plus (36,55% față de 35,46%). Spre deosebire de situația de la Baia Mare – unde s-a schimbat președintele organizației -, la județ liderul a rămas același. Nu și rezultatul din Maramureș al candidatului la președinție al formațiunii, Viorica Dăncilă obținând în turul întâi cu 15% mai puțin decât Ponta în urmă cu cinci ani.

Iată situația la nivel de Maramureș, după alegerile de duminică:

  • Klaus Iohannis       –  40,1 %
  • Viorica Dancilă       – 20,7 %
  • Dan Barna              – 13,9 %
  • Theodor Paleologu – 8,0 %
  • Mircea Diaconu       – 7,3 %
  • Kelemen Hunor       – 3,7 %.

E adevărat că la aceste alegeri prezidențiale –  anoste, călâi și fără înfruntări în dezbateri – prezența a fost mai scăzută decât la celelalte alegeri prezidențiale. Dar în județele în care a funcționat mobilizarea la vot s-au înregistrat prezențe de peste 50% (una chiar de peste 60%).  Cu un total de 172 877 de votanți din cei  424 911 înscriși pe listele permanente de vot, prezența în Maramureș a fost de 40,68%,  a patra din coada clasamentului alcătuit pe baza prezenței la urne. Mobilizarea a fost mai slabă în mediul rural (considerat fieful PSD), unde au votat 67.418 alegători (39%), față de 105 459 votanți din mediul urban (61%).

Viorica Dăncilă – totodată președinta PSD – a declarat după închiderea urnelor că au fost președinți de organizații județene care și-au făcut treaba și alții care nu și-au făcut-o. Și că va veni și vremea analizei și a măsurilor ce se impun.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu