Share
Iohannis, reacție după decizia CEDO: „Credibilitatea CCR e acum şi mai puternic zdruncinată”; „Nu mă îndoiesc că românii vor sancţiona PSD prin vot”

Iohannis, reacție după decizia CEDO: „Credibilitatea CCR e acum şi mai puternic zdruncinată”; „Nu mă îndoiesc că românii vor sancţiona PSD prin vot”

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți, 5 mai, ca urmare a deciziei CEDO, că CCR are obligația de a revizui de îndată decizia în cazul fostului șef DNA, Laura Codruța Kovesi. Șeful statului a criticat din nou PSD și l-a numit pe Tudorel Toader „ministru de tristă amintire”. Totodată, Iohannis a menționat faptul că este necesară o reformare a CCR.

„Astăzi, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că doamnei Kövesi i-au fost încălcate drepturi fundamentale în urma deciziei Curții Constituționale a României de revocare a sa din funcția de procuror-șef al DNA. Drepturile fundamentale ale omului depășesc frontiera unui stat. Accesul liber la justiție și libertatea de exprimare sunt valori esențiale pentru o societate democratică.

Sfidând toate argumentele pe care le-am invocat la vremea respectivă, inclusiv pe cele care subliniau încălcarea liberului acces la justiție al doamnei Kövesi, Curtea Constituțională a decis revocarea sa din funcție, la propunerea unui ministru al justiției de foarte tristă amintire. O asemenea decizie a CEDO, fără precedent întrucât vizează chiar autoritatea care este garantul supremației Constituției, nu poate rămâne fără consecințe. Credibilitatea CCR, afectată oricum de unele decizii controversate luate în ultimii ani, este acum și mai puternic zdruncinată. Curtea Constituțională face parte din ansamblul autorităților statului român și este obligată să respecte la rândul ei Constituția. Din această perspectivă, CCR are obligația de a revizui de îndată nu numai decizia referitoare la revocarea doamnei Kövesi, dar și orice alte decizii luate în considerarea unor simple declarații, fie ele și politice.

Reamintesc faptul că la referendumul din 2019 românii au decis că atribuțiile Curții Constituționale trebuie modificate. Hotărârea CEDO de astăzi ne arată, dacă mai era nevoie, cât de necesară este o reformă la nivel constituțional a acestei instituții. Însă este evident că Parlamentul actual, în această configurație politică, dominată chiar de partidul care a patronat revocarea din funcție a doamnei Kövesi, a dovedit că nu este capabil să ia decizii pentru protejarea cetățenilor. Acesta este partidul care vreme de trei ani a făcut un scop din bulversarea întregului sistem judiciar, prin construirea unei legislații penale menite să-i protejeze pe infractori, și nu pe cetățenii onești.

Timp de trei ani, prin acest proiect construit împotriva celor mai elementare reguli de funcționare a unei societăți democratice, PSD a orchestrat comisii peste comisii de anchetă, menite să discrediteze pe toți cei care ar fi putut să-i împiedice să-și atingă scopul. Nu mă aștept ca astăzi, când CEDO a hotărât că doamnei Kövesi i s-au încălcat drepturi fundamentale, PSD să se grăbească să înființeze o comisie parlamentară prin care să ancheteze de ce a fost posibil acest lucru. Însă nu mă îndoiesc că românii vor sancționa PSD, prin vot, evident, pentru toate aceste acțiuni extrem de grave” – a declarat Klaus Iohannis.

Decizia CEDO a fost comentată pe Facebook și de gazetarul Cristian Tudor Popescu. Acesta a spus că Justiția din România a fost batjocorită de fostul ministru Toader.

„Dreptate pentru Justiţie! Curtea Europeană a Drepturilor Omului a făcut dreptate doamnei Kovesi. A făcut dreptate Justiţiei din România, batjocorită de homunculul T. Toader şi cutrele cu baveţică de la CCR. Iar preşedintele Iohannis poate că a căzut o clipă pe gânduri, amintindu-şi cum a demis-o pe procurorul-şef DNA. Care a fost şi rămâne pentru istorie procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. După precedentul creat prin decizia CEDO, o atare strâmbătate strigătoare la cer nu va mai fi posibilă în România” – a scris CTP.

DirectMM.ro

Lasă un comentariu