Share
Florin Piersic, la 88 de ani: Artistul și iubirea sa mare pentru ținutul maramureșean, dobândită după filmările la ”Pintea Viteazul”

Florin Piersic, la 88 de ani: Artistul și iubirea sa mare pentru ținutul maramureșean, dobândită după filmările la ”Pintea Viteazul”

O legendă vie a artei din România împlinește astăzi, 27 ianuarie 2024, vârsta de 88 de ani. Este vorba despre Florin Piersic, un actor unic în filmografia și teatrul românesc.

Florin Piersic s-a născut în 27 ianuarie 1936, în Cluj. Are la activ numeroase roluri în teatru și film, lista fiind uriașă. Poate cele mai reprezentative sunt Anghel Șaptecai, haiducul Grigore Pintea și Mărgelatu. De-a lungul timpului Florin Piersic a primit titlul de ”cetățean de onoare” al mai multor orașe, printre care și… Baia Mare, iar altele fiind: Bacău, Cluj-Napoca, Caracal, Sighet, Suceava, Oradea, București, Galați și Iași.

Odată cu filmările la ”Pintea Viteazul”, Florin Piersic s-a atașat teribil de Maramureș, de oameni și de locuri. În decembrie 2021, la Târgul Internațional de Turism de la Dubai, fiind prezent alături de Dan Negru, s-a întâlnit cu mai mulți artiști maramureșeni. Florin Piersic a cântat împreună cu interpreții populari din Maramureș piese din registrul folcloric românesc și a admirat poarta sculptată în lemn de către meșteșugarii români, bucurându-se de atmosfera caldă pe care aceștia o creează în pavilion.

Într-un podcast alături de părintele Constantin Necula (care are origini maramureșene) și omul de televiziune Dan Negru, Florin Piersic a rememorat momente unice de la filmările producției lansate în 1976. Florin Piersic a mărturisit că are câteva fotografii, expuse la o pensiune din Maramureș, în care este surprins el, călare pe cal, înfățișându-l pe Pintea Viteazul.

”Am foarte multe amintiri de la filmări. Una dintre ele este cea a oamenilor care mă opreau și îmi spuneau mie, lui Pintea Viteazul, să le fac dreptate. Unii nu înțelegeau că eu joc în film, ei credeau că eu chiar am putere. Îmi spuneau că ”dumneavoastră puteți orice, că ăștia nu ne dau la cooperativă”. Altul spunea”domnule Florin, vreau să vă întreb ceva, sunteți artist? Cât ridicați?”. Credeau că-s de la circ. Altă poveste este că eu mă duceam la filmări cu calul. Când mă coboram din avion, eu mă duceam întâi la grajd. Îmi amintesc că atunci șeful Maramureșului, prim-secretar, era Gheorghe Blaj. El ne-a dat cai, oameni, a chemat oameni din toate satele, să fie la filmări, atunci când vine revolta lui Pintea. Gheorghe Blaj îmi trimitea mașină la filmări să merg la avion. Eu la 4,15 trebuia să merg la aeroport, elicele mergeau (că era avion din ăla care, atunci când pleca, lua asfaltul cu el) și când ajungeam în București, mă ducea mașina direct la teatru. Știa lumea din sală că Florin Piersic vine de la Baia Mare, de la Pintea, călare pe cal, cu mustață, nebărbierit. Dar lumea nu știa că mă duc la spectacol, dorm două ore și iar mă duc la aeroport să ajung iar în Baia Mare. Blaj trimitea mașina după mine, îmi luam calul din grajd și mă opream la o alimentară. De acolo, tot filmul cât l-am jucat, jur, îmi luam un covrig și groștior și asta mâncam. Calul mergea singur. Hățul îl prelungeam și îl trăgeam după gât, pentru că era calul meu, mă cunoștea bine”, arată artistul Florin Piersic, printre alte povești.

Ca în fiecare an, și în 2024, Florin Piersic a postat un mesaj de suflet pentru toți urmăritorii săi pe rețelele de socializare, la împlinirea a 88 de ani.

Nu-i timp de nostalgii. (…) Se învârte contorul și vârsta mea devine infinit-infinit, simbolul prieteniei și iubirii, adică 88. Ce tare mi se potrivește! Iubirea, Prietenia, Speranța, Bucuria sunt cuvintele pe care prețuiesc cel mai mult pe lume și nu sunt doar niște…vorbe! Am dat și am primit iubire de la voi toți, cei care îmi sunteți alături cu gândurile voastre bune, cu prietenia pe care care mi-o arătați și care mă umple mereu de speranța unei alte zile, unui alt an plin de bucuria de a va vedea în sala de spectacol sau de a vă ști în fața micului ecran. Cu ani în urmă, pe scena Teatrului Național în spectacolul Dulcea pasăre a tinereții, îi spuneam partenerei mele Carmen Stănescu următoarea replică: ”Lady, am dat oamenilor mai mult decât am primit de la ei”. Astăzi, eu, Florin, vă spun celor care citiți aceste rânduri: Am dat oamenilor mult, dar am primit înzecit de la ei!”. Da, da, este adevărat. Fără voi, fără aplauzele pe care mi le dăruiți, fără mesajele pe care mi le scrieți, fără privirile voastre calde când ne întâlnim pe stradă, aș fi fost… sărac. Pentru mine, asta e adevărata bogație. Cea mai de preț. Dacă în sala de spectacol, vă văd uneori de pe scenă înclinându-vă în fața mea, astăzi e rândul meu să mă înclin în fața voastră. Și mai vreau să știți că citesc tot ce îmi scrieți și că aș vrea ca timpul să fie mai lung, ca să vă pot respunde fiecăruia în parte. Norocul meu că sunt mare… la propriu…, ca să îmi pot întinde brațele ca niște aripi, să vă pot îmbrățișa pe toți. Florin”, arată marele artist român.

C.Ț.

Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu