Share
Revoluție în Sri Lanka: Președintele fugar a anunțat că demisionează. Protestatarii au dat foc casei premierului

Revoluție în Sri Lanka: Președintele fugar a anunțat că demisionează. Protestatarii au dat foc casei premierului

Zeci de mii de protestatari au luat cu asalt, sâmbătă, reședința președintelui Gotabaya Rajapaska, din Colombo, capitala statului Sri Lanka, cerând demisia acestuia. Șeful statului a reușit să fugă cu doar câteva minute înainte ca manifestanții să invadeze curtea palatului prezidențial.

Oamenii au cerut demisia președintelui chiar din reședința acestuia. Ulterior, au mers și la reședința premierului și i-au dat foc. În cele din urmă, președintele – despre care nu se știe clar unde se află – a anunțat că va demisiona la 13 iulie.

Președintele va demisiona săptămâna viitoare

Preşedintele Gotabaya Rajapaksa a acceptat sâmbătă să demisioneze. Spune că o va face săptămâna viitoare, mai exact miercuri, 13 iulie, iar motivul invocat pentru a nu face acest gest imediat este că vrea să asigure o predare „pașnică” a puterii.

Anunțul, făcut de președintele Parlamentului la televiziunea publică, a intervenit la câteva ore după ce șeful statului fusese constrâns să fugă de la reşedinţa sa, invadată de mulţimea de protestatari, şi după manifestaţii uriaşe la Colombo provocate de criza catastrofală care afectează ţara, relatează AFP, preluată de Agerpres.

„Pentru a asigura o tranziţie paşnică, preşedintele a spus că va demisiona în 13 iulie”, a anunţat sâmbătă preşedintele parlamentului, Mahinda Abeywardana, la televiziunea publică.

Potrivit unei surse, preşedintele singhalez s-a îmbarcat la bordul unei nave militare, îndreptându-se spre apele teritoriale din sudul insulei.

Doi apropiaţi ai preşedintelui demisionaseră deja fără să mai aştepte anunţul: şeful serviciului de presă, Sudewa Hettiarachchi, şi ministrul media, Bandula Gunawardana, acesta din urmă retrăgându-se şi de la conducerea partidului prezidenţial.

Premierul Ranil Wickremesinghe convocase de urgenţă o reuniune de criză a guvernului, invitându-i şi pe liderii partidelor politice neguvernamentale să participe. El a transmis că este dispus să demisioneze pentru a deschide calea formării unui guvern de uniune naţională. Dar aceasta nu a fost suficient pentru a calma mânia manifestanţilor, care în cursul serii i-au asediat reşedinţa, în absenţa lui, şi au incendiat-o, fără a se înregistra victime.

Odinioară o ţară cu venituri medii, cu un nivel de trai invidiat de India, Sri Lanka a fost afectată puternic de prăbuşirea industriei turismului în urma unui atac jihadist din 2019 şi a pandemiei de COVID-19.

Casa premierului, în flăcări

Casa premierului din Sri Lanka, Ranil Wickremesinghe, a fost incendiată, după ce au avut loc ciocniri între protestatari și poliție chiar în fața reședinței din Colombo. Protestatarii au reușit în cele din urmă să pătrundă pe proprietate și i-au dat foc.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu