Share
Drama unei familii din Remeți: doi frați și un nepot morți în accidente rutiere, iar altul aflat pe patul de spital (GALERIE FOTO)

Drama unei familii din Remeți: doi frați și un nepot morți în accidente rutiere, iar altul aflat pe patul de spital (GALERIE FOTO)

În urmă cu 13 ani, Ion și Maria Lăcătuș din Remeți au plecat în Spania pentru un trai mai bun. Au urmat-o pe sora lui Ion, Maria (Cadar după căsătorie), plecată cu un an mai devreme. Nu mult după aceea, familia Lăcătuș și-a dus și copiii în Spania: pe Grigore Marius și Ionuț care, atunci, erau în clasele primare. Copiii au continuat școala în Spania. În timp, familia Lăcătuș s-a stabilit în Castellón de la Plana, iar Maria Cadar și-a găsit rostul la Zaragoza, la vreo 400 de km depărtare. Dar au ținut legătura și se vizitau ori de câte ori aveau prilejul. După atâția ani de pribegie te-ai aștepta că vor să rămână pentru totdeauna în Spania. Nici vorbă. Și-au ridicat casă chiar în curtea mamei lor din Remeți. Viceprimarul din Remeți, Toader Dumnici,  ne-a intermediat contactul cu Maria Cadar. Ea ne-a oferit, direct de la sursă, toate informațiile consemnate aici.

Voiau să vină de sărbători acasă, dar destinul s-a opus

În fiecare an veneau acasă – o dată sau de două ori – să-și vadă mama și pe Mihaela, sora rămasă acasă – ne spune Maria Cadar. Și în acest an se pregăteau să vină acasă de sărbători. Dar până să vină ele, trebuiau să-și vadă de muncă. Bărbații familiei lucrau toți la o fabrică din Cabanes. Spre muncă mergeau cu mașina în dimineața zilei de 4 decembrie. Conducea mezinul Grigore Marius (22 de ani), în mașină fiind și fratele lui mai mare, Ionuț (24 de ani), tatăl Ion (48 de ani). și încă o persoană. Ion  urma să împlinească 49 de ani în 16 decembrie, iar Grigore Marius să-și unească destinul cu cel al logodnicei Deni Marcuti (vezi foto sus),  dar nu au mai apucat. În apropierea aeroportului din Castellón, în micuța localitate Vilanova d’Alcolea, pe o ploaie puternică, pe la 6.30, mașina lor s-a ciocnit frontal cu o alta care venea din sens opus, condusă de un francez, care călătorea de unul singur. Impactul a fost devastator: Grigore Marius, Ion și francezul au murit pe loc. Ionuț și celălalt pasager din mașina românilor au fost grav răniți și transportați la Spitalul General Universitar din capitala Castellón.

 Nu știu cum să-și menajeze mama, suferindă de inimă

Ionuț a fost supus de urgență unei operații în zona abdomenului și urmează a fi operat și la coloană – ne spune mătușa sa, Maria Cadar. Care a fost la el la spital după prima operație, dar a trebuit să se întoarcă la serviciul ei din Zaragoza. Mama lor, care se apropie de 69 de ani și a trecut printr-un infarct, încă nu știe că și-a pierdut fiul și un nepot și că altul e în stare gravă la spital. Mihaela și Maria nu știu cum să-i spună, de teamă ca vestea să nu-i fie fatală. Mai ales că, în urmă cu 20 de ani ea și-a mai pierdut un fiu – pe Iura – tot într-un accident de mașină. Noroc că nu se pricepe la internet, căci pe paginile de socializare condoleanțele curg râuri, de la la verișoara Nicoleta Maria Cadar din Zaragoza, până la prietenul Mihai din Praga (căci în multe țări au plecat remețenii, ca să-și facă un rost pe lumea asta) și, desigur, de la cei de acasă.

Oricum, trupurile neînsuflețite ale lui Ion și Grigore Marius vor fi repatriate și înhumate în Remeți. Probabil, de marți-miercuri încolo. În 6 decembrie e zi liberă în Spania, se sărbătorește Ziua Constituției (aceasta celebrează referendumul din 1978, prin care poporul spaniol a aprobat, cu o majoritate, actuala Constituție), așa că nu au putut  scoate niciunul dintre actele necesare. Din această cauză nu pot spune cu exactitate care va fi data înmormântării.
Încă o zi foarte grea pentru o familie greu încercată în ultimii 20 de ani: doi frați și un nepot morți în accidente și un alt nepot care se zbate între viață și moarte; două accidente distanțate în timp, ce au avut loc în două țări diferite, dar au afectat aceeași familie

Și peste toate, o mamă supraviețuitoare, dar cu inima în pioneze.

Ananei GAGNIUC

 

Lasă un comentariu