Share
„Dor de România – Maramureșul și Diaspora”, două zile de sărbătoare, cu bucurii și emoții, la Milano (GALERIE FOTO)

„Dor de România – Maramureșul și Diaspora”, două zile de sărbătoare, cu bucurii și emoții, la Milano (GALERIE FOTO)

Reprezentanții Maramureșului au adus bucurie și emoție în sufletele românilor care trăiesc și muncesc în Italia, cu prilejul evenimentului „Dor de România – Maramureșul și Diaspora”, care s-a desfășurat în 16 și 17 noiembrie în Milano. Sute de români veniți din diverse zone ale Italiei, precum și numeroși localnici și străini aflați în trecere prin zonă au fost cuceriți de muzica, portul și dansurile artiștilor maramureșeni, de măiestria meșterilor populari și de savoarea preparatelor tradiționale românești.

Membri ai Ansamblului Folcloric Național „Transilvania” au avut reprezentații de excepție, specifice Țării Maramureșului, Țării Chioarului, Transilvaniei, Moldovei și Țării Românești. Românii din diaspora prezenți la eveniment, fie ei din Maramureș ori din alte regiuni ale țării, au cântat, au dansat și s-au prins în horă împreună cu localnici din Milano.

Și Târgul „Bun de Maramureș” a constituit o atracție, una de-a binelea delicioasă, pentru invitații români și străini, care au avut prilejul să regăsească sau să descopere apetisantele produse culinare românești. În cadrul târgului, vizitatorii au admirat și au putut să cumpere obiecte artizanale meșteșugite cu migală de artiști populari din mai multe zone ale Maramureșului: costume din ciur tăiat, cămeși pentru toate vârstele, zgărdane și brățări, trăistuțe, jucării din lemn, păpuși tradiționale, dar și sticle artizanale cu cap sculptat.

Pe tot parcursul evenimentului, cei prezenți au avut prilejul să se cunoască și să discute despre coagularea comunității românești din zona Milano, dar și despre păstrarea identității naționale și despre posibilități de a se întoarce acasă, în România. În acest sens, reprezentantul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare a încheiat un protocol de cooperare cu o asociație din Cremona, ca punct de plecare pentru înființarea unei minibiblioteci românești pentru diaspora din zonă.

Lasă un comentariu