Share
Corupție în Parlamentul European? Anchetă belgiană ce vizează lobbyiști ai companiei Huawei

Corupție în Parlamentul European? Anchetă belgiană ce vizează lobbyiști ai companiei Huawei

O investigație de amploare a justiției belgiene scoate la iveală posibile acte de corupție în Parlamentul European, în care ar fi implicați lobbyiști ai companiei chineze Huawei. Poliția federală a efectuat 21 de percheziții care au vizat persoane suspectate că ar fi influențat aproximativ 15 eurodeputați în schimbul unor beneficii.

Descinderi matinale și suspiciuni grave

În zorii zilei de ieri, 13 martie, poliția judiciară federală a desfășurat raiduri simultane în Belgia (în regiunile Bruxelles, Flandra, Wallonia) și Portugalia, în cadrul unei anchete coordonate de Biroul Central pentru Combaterea Corupției (OCRC). „Putem confirma că avem o investigație în desfășurare privind acuzații preliminare de corupție activă, falsificare de documente și spălare de bani în cadrul Parlamentului European”, a declarat pentru Politico un purtător de cuvânt al Parchetului belgian.

Operațiunea, numită „Generația”, a mobilizat aproximativ 100 de ofițeri, care au verificat birourile și locuințele unor lobbyiști asociați cu compania Huawei. Printre cei reținuți pentru audieri se numără Valerio Ottati, directorul afacerilor publice al companiei la nivel european, cu peste 15 ani de experiență în domeniul afacerilor publice în Bruxelles. Acesta ar fi facilitat contacte între parlamentari și reprezentanți ai gigantului chinez, însă justiția suspectează că aceste interacțiuni depășeau limitele lobby-ului legal.

Mita sub formă de cadouri și beneficii

Potrivit Le Soir (cotidian de limbă franceză, unul dintre cele mai importante ziare din Belgia), corupția nu ar fi implicat sume de bani cash, ca în scandalul „Qatargate”, ci mai degrabă cadouri valoroase, invitații la meciuri de fotbal și transferuri financiare. Huawei, care deține o lojă privată la Lotto Park, stadionul echipei RSC Anderlecht, ar fi oferit acces la aceste facilități anumitor eurodeputați. De asemenea, aceștia ar fi beneficiat de telefoane Huawei și alte avantaje financiare, mascate printr-o companie portugheză.

Corupția ar fi avut loc regulat și foarte discret din 2021 până în prezent, sub acoperirea lobby-ului comercial și sub diferite forme, precum remunerarea pozițiilor politice sau cadouri excesive, cum ar fi cheltuieli pentru mese, călătorii, sau invitații la meciuri de fotbal”, confirmă Parchetul federal, dar fără a menționa explicit numele companiei Huawei.

Conform regulilor Parlamentului European, orice cadou cu o valoare mai mare de 150 de euro trebuie declarat public. În cazul anchetei în curs, autoritățile belgiene suspectează că astfel de beneficii au fost ascunse prin intermediul unor transferuri indirecte, pentru a evita depistarea.

Deocamdată, niciun eurodeputat belgian nu este vizat direct, însă anchetatorii analizează implicarea mai multor parlamentari europeni din diferite grupuri politice. Nu este exclus ca Parchetul să ceară ridicarea imunității unor membri ai legislativului comunitar, în funcție de evoluția investigațiilor, dar scandalul izbucnește într-un moment sensibil, în timp ce eurodeputații sunt reuniți în sesiune plenară la Strasbourg.

Totuși, Parlamentul European a reacționat prompt, precizând că „ia act de informațiile primite” și că „atunci când este necesar, cooperează pe deplin cu autoritățile judiciare.”

Conform ultimelor surse, se pare că în ancheta procurorilor apar și numele unor foști sau actuali europarlamentari români. Ar fi vorba despre:

1. Daniel Buda, actual europarlamentar PNL și lider al PNL Cluj (PPE).

2. Cristian Bușoi, fost europarlamentar PNL și în prezent secretar de stat la Ministerul Energiei (PPE).

3. Tudor Ciuhodaru, fost europarlamentar din partea PSD (S&D).

Pe fundalul unei tensiuni crescânde între Europa și China, ancheta ar putea avea grave implicații geopolitice, și nimeni nu își dorește asta. Rămâne de văzut dacă investigația belgiană va confirma sau infirma suspiciunile privind actele de corupție și influența Huawei în Parlamentul European. Și, pentru a complica mai mult lucrurile, Biroul ungar pentru Protecţia Suveranităţii Naţionale a anunţat recent că a descoperit un sistem de corupție cu ramuri prin USAID, UE și politica mass-media ungară.

Într-o Uniune care promovează integritatea și transparența deplină, nu e oare prea mult să vorbim despre corupție activă, falsificare de documente și spălare de bani?

Vasile Petrovan


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu