Share
A furat 15,7 milioane de euro din bani publici și a fost închisă pentru șase ani și jumătate

A furat 15,7 milioane de euro din bani publici și a fost închisă pentru șase ani și jumătate

A lucrat timp de 40 de ani în Comisia Națională pentru Sănătate și Asistență Socială, iar timp de 25 de ani a delapidat 15,7 milioane de euro din bani publici, făcând transferuri bancare către conturile proprii sau copiilor ei: două fiice și fiu. Practic, a trăit în lux pe banii statului:și-a cumpărat cai de rasă, mașini și bijuterii scumpe, o proprietate în Africa de Sud și o fermă abandonată în Suedia (vecinilor spunându-le că e scriitoare). Jumătate din suma furată nu a mai putut fi recuperată.

Colac peste pupăză, în 2017 regina Danemarcei i-a acordat  Annei Britta  Nielsen (acum în vârstă de 65 de ani – verzi foto)) Medalia de Merit pentru munca depusă. Da, surprinzător, această delapidare din banii care ar fi trebuit să ajungă cu precădere la persoanele cu dizabilități s-a petrecut într-o țară în care nici nu e de conceput așa ceva. Din această cauză nici nu existau sisteme de control la instituția la care lucra daneza. De altfel, la proces Anna Nielsen a încercat să folosească  această stare de fapt în apărarea sa, susținând că delapidarea a funcționat atâta timp, tocmai pentru că nimeni nu a controlat-o. ”Era atât de simplu să adaugi bani în contul tău. Am vrut să mă opresc, dar am devenit dependentă de bani” –  a declarat ea judecătorilor.

Scandalul a izbucnit în august 2018,  când daneza a fugit în Africa de Sud, de unde a fost extrădată trei luni mai târziu. Procesul a durat, așa că abia în  februarie 2020 s-a dat sentința în cazul celei mai mari fraude din istoria Danemarcei: șase ani și șase luni de închisoare (față de opt ani, cât au cerut procurorii). Cum ar veni, câte un an la fiecare 2,5 milioane de euro!


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu