Share
Editorial de Marian Ilea: Ghetoul din Baia Mare

Editorial de Marian Ilea: Ghetoul din Baia Mare

Politica lui Hitler a presupus și constituirea de ghetouri, în care evreimea locului să fie adunată pentru a fi trimisă în celebrele lagăre de concentrare. Unul dintre ghetourile din Transilvania a fost constituit în Baia Mare. Spicuim câteva mărturii ale celor care au fost în ghetoul băimărean.

Iată ce spune antreprenorul de șosele, Grosinger Alexandru (40 de ani), din Baia Mare, într-o declarație dată la 15 octombrie 1945: „În anul 1944, pe la sfârșitul lunii aprilie, a sosit în Baia Mare subsecretarul de stat Laszlo Endre. Acesta l-a convocat la o ședință pe subprimarul dr. Rosner Ștefan, care conducea orașul în lipsa titularului, dr. Nagy Jenö, șeful poliției, comandantul legiunii de jandarmi. Au mai participat Vajay Alexandru, șeful biroului militar al primăriei, Gergely Iuliu, președintele partidului Nyilas pe întreg Ardealul, și Horacsek Iuliu, președintele Asociației Baros…”.

Conform declarației lui Grosinger Alexandru, s-a discutat măsura de internare a evreilor într-un loc unde se va fixa ghetoul. A participat și un comandant căpitan sau maior SS.

Inițial, s-a fixat ghetoul pe strada Szombat, apoi spunându-se că e bună și fabrica lui Bernat (adică pe locul viran de lângă fabrică).

Între 2 și 3 mai s-au adunat evreii de către comisii ale unor membri Nyilas și leventi înarmați de poliție, care blocau câte o stradă întreaga. Ghetoul avea capacitate de 250 de persoane, dar au fost înghesuite acolo 3.000 de persoane.

De asemenea, dr. Gazda Akos (46 de ani), din Baia Mare, declara: „Timp de trei săptămâni, toți cei internați, circa 3.500 de persoane, am fost nevoiți să consumăm apa murdară dintr-o fântână murdară. Din cauza acestei ape murdare am avut cazuri infecțioase. Omul de teroare al ghetoului era un funcționar de la Phönix, un oarecare Cornel…, împuternicit al Gestapoului. Acesta îi punea pe evreii mai tineri să-i bată pe alții mai slabi… Personal am căzut când acesta a lovit o femeie cu piciorul în burta (…) Bănuitul Orgovanyi Iosif a fost și el o spaimă a ghetoului. Din cauza tratamentului la care eram supuși, multe persoane s-au sinucis”.

De asemenea, Brach Eugen (28 de ani), din Baia Mare, declara în 12 octombrie 1945: „Eu cu familia mea, împreună cu 33 de persoane bărbați, femei și copii din Baia Mare ne-am ascuns în pădurea din jurul comunei Mireșul Mare pentru a scăpa de grozăviile internării în ghetou. Am fost descoperiți în 20 mai 1944 și internați cu toții în ghetoul de la Baia Mare…” etc. etc.

Martorii ghetoizării continuă să dea declarații cu faptele abominabile care s-au petrecut în ghetoul din Baia Mare.

Ancheta (mărturiile) au fost culese de Gruparea Democratică a Evreilor din Baia Mare. De fapt, mărturiile acestea sunt o felie din istoria reală a Băii Mari și a evreimii locului în perioadă nazismului.

Marian ILEA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


1 Comentariu în această postare

  1. Ismail Sorin

    O astfel de practică criminală nu trebuia să se întâmple niciodată !

    Răspunde

Lasă un comentariu