Share
Dezbatere: Reprezentanții HoReCa din Maramureș, grav afectați de pandemia COVID-19; Ce spun antreprenorii

Dezbatere: Reprezentanții HoReCa din Maramureș, grav afectați de pandemia COVID-19; Ce spun antreprenorii

La Palatul Administrativ din Baia Mare a avut loc o dezbatere pe tema situației în care se află HoReCa în contextul pandemiei COVID-19, au anunțat reprezentanții administrației județene. Scopul a urmărit audierea publică și consultarea reprezentanților din acest domeniu cu privire la măsurile care trebuie luate pentru redeschiderea activităților turistice, dar și a restaurantelor și cafenelelor. Este știut faptul că, în județul Maramureș, aportul acestei ramuri este reprezentativ în creșterea economiei, iar firmele locale au fost grav afectate de pandemia de coronavirus. 

Cei prezenți au prezentat o serie de probleme cu care se confruntă în plan local, dar și propuneri privind măsurile care ar trebui luate în domeniul HoReCa, pentru sprijinirea activității agenților economici din județ, protejarea sănătății angajaților la locul de muncă, dar și a turiștilor care vizitează Maramureșul.

„Agențiile de turism aparțin singurului domeniu care a încheiat, pentru prima dată în istorie, luna aprilie cu o cifră de afaceri negativă. Personal, am peste 18 ani de activitate și este prima dată când am încheiat luna cu vânzări negative, ceea ce înseamnă că am dat înapoi banii câștigați în alte luni. Nu că n-am avut activitate, nu că ne-am oprit, ci că am dat înapoi bani câștigați din alți ani. Acest context este total atipic și fără precedent. Cerem ca această situație total neplăcută să fie susținută de o legislație care să aibă în vedere acest aspect. Ordonanța de urgență nr. 2, după care funcționează acum turismul, nu a prevăzut o asemenea situație dezastruoasă la nivel mondial. Problema s-ar putea rezolva prin suspendarea temporară a unui singur punct din această Ordonanță, cea care prevede restituirea sumelor în 14 zile de la solicitare. Majoritatea țărilor europene au făcut acest lucru și au venit cu o lege specială, iar titlurile de creanță sau voucherele ar putea fi o soluție”, a subliniat Diana Iluț, managerul unei agenții de turism.

„Ne confruntăm, în primul rând, cu concurența neloială a celor care lucrează la negru, fără să fie verificați de nicio instituție abilitată. Avem, totodată, nevoie de protecție în fața supermarketurilor internaționale care vând băuturile la prețuri extrem de reduse, iar restaurantele nu mai pot să pună adaos care să creeze plus valoare. Soluția ar fi, la fel ca în alte state europene, să fie sistată vânzarea băuturilor alcoolice după o anumită oră. Mai mult, dacă statul român e partener cu noi în pandemie, ar trebui ca acest sector să fie ajutat. Cei din domeniul HoReCa se conformează și respectă regulile impuse de pandemia de Covid-19, dar statul ar trebui să implementeze și măsuri ajutătoare. Să ofere, spre exemplu, o reducere de 25% la impozitele pe clădiri pentru agenții economici din domeniul hotelier. Însă, dacă statul nu poate să dea, atunci ar trebui să găească variantele să nici nu ia de la agenții economici,” a declarat, Dănut Iurca, manager al unei pensiuni din Călinești.

„Suntem într-o situație extrem de grea, aproape că putem considera că ne-am decapitalizat. Cred că ar fi nevoie de o analiză pe județe a numărului de infectări și o relaxare în funcție de aceasta. Unele săli de evenimente, cum este și a noastră, respectă niște standarde extrem de ridicate. Noi, spre exemplu, avem instalații care funcționează cu aport de aer curat pompat din afară. În plus, ar fi o idee excelentă să se analizeze, la fel ca în alte țări, închiderea mall-urilor în ziua de duminică”, a propus Gabriel Roman, reprezentantul unui complex din zona Baia Mare – Recea.

“Este prioritar ca somajul tehnic să continue pentru că, personal, am 68 de angajați ale căror contracte de muncă sunt suspendate și care așteaptă să se întoarcă în activitate, dar nu vor putea veni toți la serviciu, de la început. Este nevoie de un ghid de orientare în domeniu pentru a ne putea începe activitatea, deoarce să deschidem numai terasele fără să deschidem restaurantele, cu niște reguli clare, nu ne ajută foarte mult” a fost ideea principală promovată de directorul unui complex turistic montan, Eugenia Coza.

Poziția președintelui Camerei de Comerț și Industrie Maramureș, Florentin Tuș, vizavi de măsurile care ar trebui luate în acest domeniu a fost tranșantă. “Dacă statul ar gândi puțin diferit și guvernanții ar lăsa banii în companii, fără să îi atragă pentru a acoperi deficitul și abia apoi ar căuta alte instrumente de relaxare, poate ar fi mai eficient. Dacă s-ar lua măsura scutirii impozitului pe profitul reinvestit în toate cazurile, concomitent cu o măsură a scăderii costurilor cu locurile de muncă, ar exista posibilitatea diminuării ratei șomajului”. Totodată, vor fi inițiate măsuri și la nivelul Comitetul Județean pentru Situații de Urgență pentru sprijinirea, în perioada de alertă, a activității economice, dar și pentru organizarea unei întruniri cu Instituția Prefectului și directorii principalelor instituții deconcentrate din Maramureș, în vederea prezentării situațiilor sesizate de reprezentanții HoReCa.

DirectMM.ro

 

Lasă un comentariu