Share
Veste venită de la Ieud: costumul popular românesc va inspira o colecție de haine, creată de o casă de modă din Franța (GALERIE FOTO)

Veste venită de la Ieud: costumul popular românesc va inspira o colecție de haine, creată de o casă de modă din Franța (GALERIE FOTO)

”La blouse roumaine” este prima comunitate online care are ca misiune promovarea iei ca marcă a culturii identitare românești. În 21 ianuarie 2013, ”La blouse roumaine” a demarat inițiativa pentru declararea zilei de 24 iunie ca fiind ”Ziua universală a iei”. Prima celebrare a iei românești a avut mare succes, evenimentul fiind sărbătorit pe șase continente, în peste 50 de țări.

În 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale, la Ieud s-a desfășurat seminarul ”La blouse roumaine de Maramureș” – acțiune de cercetare etnografică a simbolisticii costumelor populare tradiționale maramureșene. Evenimentul a fost organizat de comunitatea ”La blouse roumaine”. Aceasta este prima comunitate online care are ca misiune promovarea iei ca marcă a culturii identitare românești. Seminarul ”La blouse roumaine de Maramureș” de la Ieud face parte dintr-o amplă cercetare etnografică a costumului popular autentic din diverse zone ale României, ca reper clasic al modei internaționale. Pentru a căpăta autenticitatea unei șezători, au fost invitați meșteri populari care și-au demonstrat dibăcia în ale țesutului, brodatului, cusutului și torsului. Șezătoarea s-a desfășurat în ”Camera cămeșilor” din cadrul Pensiunii ”Casa Tradițiilor”.

”Toată această muncă de cercetare are drept scop crearea unei colecții de haine, bijuterii și obiecte de decor inspirate din cultura tradițională românească, care se dorește a fi lansată anul viitor. Partenerul nostru în acest proiect este renumita Casă Fragrand din Franța, ai căror cercetători și designeri au fost cuceriți atât de frumusețea și autenticitatea produselor meșterilor populari din România, cât și de calitatea materialelor folosite pentru realizarea acestora”, spune Andreea Tănăsescu, reprezentanta ”La blouse roumaine”.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu