În Borșa a început a doua ediție a cursului „Comportamente responsabile în situații de urgență și reziliență la dezastre” - 46 minute în urmă
CJRAE Maramureș – un model de succes în sprijinul educației - 1 oră în urmă
Cântărețul Glad Condor organizează un concert în Baia Mare - 1 oră în urmă
Casa din Piața Gorki – proză de Marian Ilea (VII) - 2 ore în urmă
Educație la muzeu – proiect interactiv pentru tinerii artiști - 3 ore în urmă
Rezultate impresionante obținute de un elev al Școlii Gimnaziale „Dimitrie Cantemir” la Olimpiada Națională de Fizică - 4 ore în urmă
Sportivii echipei CS Stiinta Electro Sistem Baia Mare au participat la un stagiu de pregătire în Slovenia - 5 ore în urmă
Polițiștii maramureșeni percheziționează în Prahova - 5 ore în urmă
Proiectele Episcopiei Maramureșului prind contur - 5 ore în urmă
Lucrări de reparații pe drumurile din Sighetu Marmației - 6 ore în urmă
Turneul Național de Educație Istorică 2025: Filme, regalitate și lecții vii despre trecut
Turneul Național de Educație Istorică revine în 2025 cu o nouă ediție, aducând în fața publicului filme documentare despre momente și personalități esențiale ale istoriei României. În acest an, unul dintre punctele centrale ale turneului este aniversarea a 150 de ani de la nașterea Reginei Maria (1875-2025), o figură emblematică a României moderne. Cu această ocazie, vor avea loc proiecții speciale ale documentarului Maria, inima României în peste 15 județe ale țării.
Evenimentul ajunge și la Baia Mare, unde sâmbătă, 15 martie, de la ora 18:00, publicul este invitat la VIVO Baia Mare pentru a viziona filmul Maria, inima României. Accesul este gratuit, oferind tuturor ocazia de a descoperi povestea celei care a jucat un rol esențial în Marea Unire și în afirmarea României pe scena internațională.
Lansat în 2018, în regia lui Trevor Poots, documentarul reconstituie viața și influența Reginei Maria prin imagini de arhivă inedite și interviuri cu istorici și personalități culturale. Filmul surprinde atât latura sa diplomatică, ce a contribuit decisiv la recunoașterea internațională a României Mari în 1919, cât și dimensiunea sa umană, de suverană devotată poporului său.
Pe lângă acest documentar, turneul din 2025 include și alte producții de referință, precum Războiul Regelui și Regele Mihai, Drumul către casă, alături de două premiere: Tovarășu’: Facerea, gloria și desfacerea unui dictator și Enigmele României, prezentate de Marcel Iureș.
Ajuns la a cincea ediție, Turneul Național de Educație Istorică își continuă misiunea de a aduce istoria mai aproape de public, oferind o perspectivă captivantă asupra trecutului prin intermediul cinematografiei.
Vasile Petrovan