Alertă cu bombă la Aeroportul Internațional Avram Iancu din Cluj - 52 minute în urmă
Minivacanță cu final decisiv – 4 Mai, ziua votului - 2 ore în urmă
Protos. Serafim Bilț, Eclesiarhului Catedralei Episcopale din Baia Mare, distins cu Ordinul „Crucea Sfântul Iosif Mărturisitorul” - 3 ore în urmă
Flashmob organizat pe Câmpia Tineretului din Baia Mare, cu ocazia Zilei Internaționale a Dansului - 4 ore în urmă
Parcarea de pe Gheorghe Șincai din Baia Mare – teren public sau măr al discordiei? - 6 ore în urmă
Prognoza Meteo - 6 ore în urmă
De la catedra universitară la cimitirul Săracilor din Sighet - 6 ore în urmă
Papa Francisc a fost înmormântat astăzi în Bazilica Santa Maria Maggiore din Roma - 15 ore în urmă
Karatiștii din Fărcașa au obținut rezultate frumoase la ediția a XXV-a a Campionatului Interjudețean de Karate Shotokan - 15 ore în urmă
Evenimente importante pe agenda Consiliului Local Baia Mare - 17 ore în urmă
Primăvara a început oficial! Soarele urcă tot mai sus pe cer, zilele devin mai lungi.
Echinocțiul de primăvară este momentul pe care îl așteptăm cu nerăbdare în fiecare an, semnalul clar că iarna își pierde puterea, iar natura începe să se trezească la viață. Anul acesta, echinocțiul a avut loc astăzi, pe 20 martie, la ora 11:01 (ora României), și a marcat începutul primăverii astronomice. De acum, zilele vor fi din ce în ce mai lungi, iar lumina Soarelui ne va însoți mai mult timp în fiecare zi.
După ce am trecut prin zilele capricioase ale lui Mărțișor, după „Babele” care ne-au surprins cu vreme schimbătoare și după „zăpada mieilor”, soarele de primăvară începe să prindă putere. Echinocțiul este momentul în care ziua și noaptea sunt egale, iar Soarele traversează ecuatorul ceresc, trecând din emisfera sudică în cea nordică. De acum, vom simți tot mai mult căldura și energia acestui anotimp plin de culoare și speranță.
Acest eveniment astronomic nu este doar un punct pe calendar, ci un moment celebrat de culturi din întreaga lume. În Japonia, echinocțiul de primăvară este sărbătorit prin Shunbun no Hi, o zi în care oamenii vizitează mormintele strămoșilor și își exprimă recunoștința pentru natură. În Iran, echinocțiul coincide cu Nowruz, Anul Nou persan, o sărbătoare plină de culoare, mese îmbelșugate și urări de prosperitate. În Mexic, echinocțiul este marcat prin reuniuni impresionante la piramidele mayașe, unde oamenii se îmbracă în alb și își întind brațele spre cer, primind energia soarelui.
Pentru noi, acest moment nu este doar un fenomen astronomic, ci și un simbol al reînnoirii. Pomii încep să înmugurească, păsările se întorc din țările calde, iar orașele și satele se umplu de prospețimea primăverii. De la această dată, fiecare zi va fi mai lungă decât noaptea, până la solstițiul de vară din 21 iunie, când vom avea parte de cea mai lungă zi din an.
Dacă în emisfera nordică sărbătorim venirea primăverii, în emisfera sudică echinocțiul de martie marchează începutul toamnei. Totodată, în regiunile polare, se petrece un alt fenomen spectaculos: în nord începe ziua polară, care va dura șase luni, iar în sud, noaptea polară își va face simțită prezența tot pentru jumătate de an.
Indiferent unde ne aflăm pe glob, echinocțiul de primăvară ne aduce un motiv de bucurie. Este începutul unui nou ciclu al naturii, o invitație să ne bucurăm de soare, de aerul proaspăt și de energia noului anotimp. Să primim primăvara cu brațele deschise!
Vasile Petrovan