Share
Prezență culturală băimăreană la Cetatea Făgăraș; a avut loc expoziția și lansarea lucrării „Mari fotografi din Transilvania. Secolele XIX-XX. II” (GALERIE FOTO)

Prezență culturală băimăreană la Cetatea Făgăraș; a avut loc expoziția și lansarea lucrării „Mari fotografi din Transilvania. Secolele XIX-XX. II” (GALERIE FOTO)

În atmosfera medievală a Cetății Făgăraș, vineri, 17 iulie, a fost deschisă expoziția „Mari fotografi din Transilvania. Secolele XIX-XX” (ediția a II-a).

La evenimentul cultural moderat de dr. Elena Băjenaru (managerul Muzeului Țării Făgărașului „Valer Literat”) au fost prezenți câțiva membri din echipa proiectului expozițional și editorial: Delia Voina (de la Muzeul Național Brukenthal), Diana Kinces (de la Muzeul Județean Satu Mare), dr. Adonis Mihai (de la Muzeul de Istorie Sighișoara), Ovidiu Savu (de la Muzeul Casa Mureșenilor Brașov) și dr. Marius Câmpeanu (de la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș). De asemenea, în cadrul evenimentului cultural, dr. Marius Câmpeanu a lansat volumul de studii științifice „Mari fotografi din Transilvania. Secolele XIX-XX. II”, editat de Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș în seria Bibliotheca Marmatia 8.

„Vă reamintim faptul că expoziția „Mari fotografi din Transilvania. Secolele XIX-XX”, aflată la cea de-a doua ediție, a fost organizată în octombrie 2019 de Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș în colaborare cu Muzeul Naţional Brukenthal Sibiu, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Muzeul Judeţean Satu Mare, Muzeul Oraşului Oradea – Complex Cultural și Muzeul de Istorie Sighişoara.

În cadrul expoziției, instituția muzeală băimăreană îl prezintă pe Huszthy Mátyás (1876-1955), fotograf profesionist care a activat la Baia Mare între anii 1906 și 1940. Pe baza informațiilor găsite în presa vremii reiese faptul că în atelierul fotografic de pe strada Podul Viilor, aflat vizavi de biserica reformată, Huszthy a transmis și altora cunoștințe de tehnică și de artă fotografică, motiv pentru care putem afirma că a fost inițiatorul primei școli de fotografie din orașul nostru.
La Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat”, expoziția poate fi vizitată până la data de 31 iulie 2020″, precizează reprezentanții Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu