Parcarea de pe Gheorghe Șincai din Baia Mare – teren public sau măr al discordiei? - 33 minute în urmă
Prognoza Meteo - 52 minute în urmă
De la catedra universitară la cimitirul Săracilor din Sighet - 1 oră în urmă
Papa Francisc a fost înmormântat astăzi în Bazilica Santa Maria Maggiore din Roma - 10 ore în urmă
Karatiștii din Fărcașa au obținut rezultate frumoase la ediția a XXV-a a Campionatului Interjudețean de Karate Shotokan - 10 ore în urmă
Evenimente importante pe agenda Consiliului Local Baia Mare - 12 ore în urmă
Părintele Irineu Bârle de la Mănăstirea Prislop, cetățean de onoare al comunei Boiu Mare; Este foarte cunoscut și iubit pentru activitatea sa spirituală, socială și culturală - 12 ore în urmă
Îndrăgita artistă Paula Seling, propusă pentru a primi titlul de cetățean de onoare al municipiului Baia Mare - 12 ore în urmă
Un patriot cu buget de Hollywood - 14 ore în urmă
Suzana și Daciana Vlad, gemenele folclorului maramureșean, invitate în cadrul evenimentului „Glasuri Pascale” - 14 ore în urmă
Parlamentul European: 64 de ani de democrație și progres
Pe 19 martie 1958, lua naștere Parlamentul European, ca un for consultativ al Comunității Economice Europene. La început, era doar un loc de dezbatere pentru delegații desemnați de parlamentele naționale, fără puteri legislative și fără o influență reală asupra deciziilor comunitare. Însă, de-a lungul anilor, această instituție a evoluat constant, devenind o forță centrală în procesul decizional al Uniunii Europene.
Își are originile în Adunarea Comună a Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului (CECO), care a fost transformată ulterior într-o adunare comună a celor trei comunități europene supranaționale. Momentul decisiv în consolidarea sa a fost anul 1979, când cetățenii statelor membre au putut, pentru prima dată, să își aleagă direct reprezentanții. Momentul a marcat începutul unei etape noi, în care Parlamentul și-a câștigat treptat legitimitatea și un rol activ în definirea politicilor europene.
Astăzi, Parlamentul European este format din 705 membri aleși prin vot direct, care reprezintă interesele a aproximativ 500 de milioane de cetățeni. Cu trei sedii oficiale – la Bruxelles, Luxemburg și Strasbourg – instituția a devenit un actor esențial în procesul legislativ, participând la adoptarea legilor, supravegherea Comisiei Europene și gestionarea bugetului Uniunii Europene.
Dacă inițial a avut doar un rol consultativ, în prezent influența sa este incontestabilă. Tratatul de la Maastricht (1993) și, mai târziu, Tratatul de la Lisabona (2009) i-au extins competențele, oferindu-i puterea de a influența și chiar de a bloca decizii majore la nivel european. Nici Comisia Europeană și nici Consiliul Uniunii Europene nu pot ignora poziția europarlamentarilor, care au acum un cuvânt hotărâtor în definirea politicilor economice, sociale și de mediu ale Uniunii.
Instituția continuă să evolueze, adaptându-se noilor provocări globale și așteptărilor cetățenilor europeni. Problemele legate de schimbările climatice, digitalizare, securitate și drepturile fundamentale se află în centrul activității sale. Rolul său de garant al democrației europene devine din ce în ce mai important, într-un context geopolitic dinamic și complex.
Astăzi, Parlamentul European nu mai este doar un loc de dezbatere, ci un adevărat motor al deciziilor care modelează viitorul Europei. La 64 de ani de la înființare, rămâne un simbol al unității și al progresului, consolidând coeziunea și democrația pe întregul continent.
Vasile Petrovan