Share
O naraţiune ajunsă staţiune de sporturi de iarnă la Borşa

O naraţiune ajunsă staţiune de sporturi de iarnă la Borşa

În anul 1940 a demarat construirea unei piste olimpice la Borşa de către membrii unui club sportiv. S-a ţintit construcţia unei staţiuni turistice pentru sporturi de iarnă. Ar fi urmat găzduirea Jocurilor Olimpice din anul 1948.

Devan Istvan a fost cel care a pornit proiectul acesta generos. Era membru al Comitetului Internaţional Olimpic şi a fost numit să găsească un loc unde să se desfăşoare Jocurile Olimpice din anul 1948.

Devan Istvan a propus versantul nordic al Munţilor Rodnei, în localitatea Borşa. Al Doilea Război Mondial a oprit această iniţiativă care a beneficiat şi de susţinerea lui Szent Albert, laureat al premiului Nobel pentru medicină în anul 1937.
În anii 1940 – 1945, s-au construit baze sportive moderne, cabane dotate şi cea mai mare trambulină de sărituri cu schiurile din Europa (a patra ca mărime din lume). Pârtia şi trambulina s-au numit Olimpia. Pârtia s-a inaugurat în ziua de Crăciun a anului 1941.

Devan Istvan s-a născut la Pozsony în anul 1890 şi a murit în Kempten, la 21 mai, anul 1977.
Perioada comunistă şi apoi tranziţia a produs o fractură de timp între anii 1940 şi 2021.

Astăzi, la Borşa vorbim de o staţiune performantă de sporturi de iarnă care s-a dezvoltat în ultimii ani spectaculos.
Dintr-o iniţiativă a unui reprezentant al Mitteleuropei s-a născut o frumoasă poveste investiţională a staţiunii turistice Borşa.
E de folosit istoria acestei naraţiuni de succes după mai bine de 80 de ani de la naşterea ei!

Marian ILEA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu