Share
O naraţiune ajunsă staţiune de sporturi de iarnă la Borşa

O naraţiune ajunsă staţiune de sporturi de iarnă la Borşa

În anul 1940 a demarat construirea unei piste olimpice la Borşa de către membrii unui club sportiv. S-a ţintit construcţia unei staţiuni turistice pentru sporturi de iarnă. Ar fi urmat găzduirea Jocurilor Olimpice din anul 1948.

Devan Istvan a fost cel care a pornit proiectul acesta generos. Era membru al Comitetului Internaţional Olimpic şi a fost numit să găsească un loc unde să se desfăşoare Jocurile Olimpice din anul 1948.

Devan Istvan a propus versantul nordic al Munţilor Rodnei, în localitatea Borşa. Al Doilea Război Mondial a oprit această iniţiativă care a beneficiat şi de susţinerea lui Szent Albert, laureat al premiului Nobel pentru medicină în anul 1937.
În anii 1940 – 1945, s-au construit baze sportive moderne, cabane dotate şi cea mai mare trambulină de sărituri cu schiurile din Europa (a patra ca mărime din lume). Pârtia şi trambulina s-au numit Olimpia. Pârtia s-a inaugurat în ziua de Crăciun a anului 1941.

Devan Istvan s-a născut la Pozsony în anul 1890 şi a murit în Kempten, la 21 mai, anul 1977.
Perioada comunistă şi apoi tranziţia a produs o fractură de timp între anii 1940 şi 2021.

Astăzi, la Borşa vorbim de o staţiune performantă de sporturi de iarnă care s-a dezvoltat în ultimii ani spectaculos.
Dintr-o iniţiativă a unui reprezentant al Mitteleuropei s-a născut o frumoasă poveste investiţională a staţiunii turistice Borşa.
E de folosit istoria acestei naraţiuni de succes după mai bine de 80 de ani de la naşterea ei!

Marian ILEA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu